Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Dozorevanje grozdja

Žametovka naj še kar počaka


3. 10. 2008, 10.00
Posodobljeno
05. 11. 2008 · 19:47
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

##IMAGE-3313465##

Rezultati vzorčenja dozorelosti grozdja v vinorodnih okoliših Bela krajina, Dolenjska in Bizeljsko-Sremič, ki so jih ta teden v sklopu rednih vzorčenj opravili strokovnjaki Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto kažejo, da od bolj razširjenih sort polno zrelost dosegli tudi laški rizling in modra frankinja, medtem ko strokovnjaki belokranjskim, dolenjskim in posavskim vinogradnikom svetujejo, naj s trgatvijo žametne črnine, ki je kot osnova za cviček na tem območju najbolj razširjena sorta, glede na zdravstveno stanje in podatke spremljanja dozorevanja grozdja še počakajo, saj je indeks zorenja v večini primerov med 60 in 80 odst. in le izjemoma več, noben od številnih vzorcev žametovke pa ni dosegel polne zrelosti.

Izidi vzorčenja po posameznih okoliših:

Dolenjska

Bela krajina

Bizeljsko-Sremič


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.