
Uspešna zgodba Ptujskih pekarn in slaščičarn: praznične slaščice še vedno izdelujejo ročno
Jagrov prevzem lastništva Ptujskih pekarn in slaščičarn (PPS) pred petimi leti je podjetju dobesedno prinesel novo rojstvo. Pred desetletjem je bilo podjetje na hudi preizkušnji, ujetnik menedžerskega prevzema in dejansko na robu preživetja. Vprašanje je, kako bi se končala pot nekoč paradne pekarne na Štajerskem, če ne bi vajeti poslovanja v rokah držal Igor Ranfl s skupino sodelavcev. Ranfl je bil v preteklosti vodja prodaje, v ključnih trenutkih lastniške preobrazbe podjetja je postal direktor.

Ptujska pekarna se danes ponovno postavlja ob bok najboljšim in največjim v državi. Po direktorjevih besedah sta temeljni vrednoti v podjetju kakovost surovin in izdelkov ter skrb za zaposlene. „Poudarek dajemo nabavi kakovostnih in dobrih surovin, da lahko kupcem ponudimo kakovostne in okusne izdelke. Uporabljamo samo slovensko moko iz 100-odstotno slovenske pšenice. Naša posebnost ostaja ročno delo v proizvodnji, kar izdelke naredi okusne in domače. Veliko damo na tradicijo, zato nekatere produkte še vedno izdelujemo na star, tradicionalen način. Tukaj moramo omeniti ptujske krofe, ki jih delamo iz jajc in z veliko ročnega dela, orehovo potico, pekovske parklje, jabolčni zavitek, ptujske kraljeve mlince …“ je pojasnil direktor Ranfl, ki vodi podjetje s 87 zaposlenimi.
December je čas priprave prazničnih slaščic. V PPS so ročno izdelali okoli 40.000 parkljev, ta mesec bo večja tudi proizvodnja potic, ki jih prav tako pripravljajo ročno in po starih, tradicionalnih receptih. Praznični čas bo hitro mimo in po novem letu se bodo že začele priprave na peko pustnih krofov, ki so eden od paradnih konjev pekarne. Sestavine in ročno delo so ključni za njihovo odličnost, je poudaril direktor Igor Ranfl.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
8 °C
Oblačno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti