Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slovenske gorice: Projekt ŠIPK za izboljšanje stopnje samooskrbe


Senka Dreu
3. 5. 2019, 09.39
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Med ljudmi še vedno vlada prepričanje, da je lokalna hrana predraga, da so ekološki pridelki manjši, na pogled grdi in da ekološko kmetovanje ne pozna škropljenja.

1556876393_mz_samooskrba.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

V Društvu za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric so v sodelovanju z Ekonomsko poslovno fakulteto v Mariboru izvajali študentski inovativni projekt za družbeno korist (ŠIPK), v katerem so ugotavljali, kakšno je stanje glede samooskrbe in kateri ukrepi so potrebni za izboljšanje stopnje samooskrbe na območju Slovenskih goric. Mentorja v projektu sta bila profesorja doktorja Zlatko Nedelko in Milojka Fekonja, sofinanciran pa je bil iz Evropskega socialnega sklada.

Ena od ključnih nalog društva je dvig ozaveščenosti o vlogi in pomembnosti lokalne samooskrbe, kajti ta je po mnenju predsednika Andreja Kocbeka še vedno na relativno nizki ravni, kar se kaže v slabem zanimanju občanov za lokalne izdelke in pridelke s kmetij, v težavah ponudnikov pri prodaji izdelkov, slabi informiranosti potencialnih kupcev o dostopnosti lokalnih produktov ter neuravnoteženosti ponudbe in povpraševanja po lokalnih izdelkih in pridelkih.

V projektu so skupaj s študenti ekonomije, logistike, psihologije, kmetijstva in informatike pregledali stanje na tem območju in odkrili, da v javnosti v zvezi z lokalno in ekološko ponudbo s kmetij kroži kar nekaj stereotipov. Aleksandra Nikolič, študentka Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, je na primer ugotovila, da je v glavah ljudi dokaj trdno zasidrano prepričanje, da ekološko kmetovanje ne pozna škropljenja, kar pa ne drži.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.