Marof: Vino z Goričkega, ki ga pijejo na treh celinah
Čeprav pomurski gospodarstvenik Stanko Polanič, ki se je pred desetimi leti odločil za naložbo v gradnjo vinske kleti na posestvu Marof v Mačkovcih, pravi, da to v vinogradništvu ni dolga doba, so po besedah direktorja in enologa Uroša Valcla v tem obdobju dosegli veliko več, kot so pričakovali na začetku.

Danes vino pod blagovno znamko Marof izvažajo v enajst držav na treh celinah, kjer ga prodajajo v višjem cenovnem razredu. V zadnjem času največ v azijske države, kjer opažajo največji potencial. Na tretjini površine vinogradov, ki jih obdelujejo, so zasadili modro frankinjo, ta je bila po besedah Valcla v mednarodnih vinarskih krogih deležna precej pozornosti zaradi svoje kakovosti, ki ji tudi sicer pri pridelavi dajejo prednost pred količino.
Tako danes na Marofu napolnijo okoli 70 tisoč steklenic vina letno, pri tem ga več kot polovico izvozijo. V desetih letih so v projekt vložili osem milijonov evrov lastnega denarja, prav tako so dobili 1,4 milijona evrov evropskih sredstev. »Zame je pomembno tudi to, da smo uspeli tujino prej kot slovensko javnost prepričati, da ima Goričko najboljše pogoje za razvoj rdečih sort v Sloveniji, čeprav so doslej ljudje v Sloveniji živeli v prepričanju, da je primorsko vinogradništvo tisto, ki bi lahko gradilo na rdečih sortah,« pravi Polanič, ki upa, da se bo na Goričkem razvilo še več podobnih projektov, katerih ponudba bi se dopolnjevala. Pri tem še dodaja, da bi se morali povezati s Porabjem, ki se je v zadnjih letih na tem področju zelo razvilo.
Več o zgodbi vinske kleti Marof v prihodnjem Vestniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
