Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Dan slovenske hrane: Most med kmetijami in mladimi


Senka Dreu
21. 11. 2021, 22.52
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom Zajtrk s sadjem – super dan!, kot vedno pa je namenjen ozaveščanju in spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju živil iz lokalnega okolja.

1637247214_sd-slovenski_zajtrk.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

V projekt, ki poteka vsak tretji petek v novembru, so vključeni vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije. Na ta dan otrokom in mladostnikom pripravijo zajtrk iz domačih sestavin, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje, ki so jih pridelali ali predelali na bližnjih kmetijah. Hkrati poteka ozaveščanje o tem, da hrana ne zraste v trgovini, ampak da za njo stoji cel proces.

Kot pravijo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je ena od partneric v projektu, s tradicionalnim slovenskim zajtrkom simbolično vzpostavljajo most med kmetijami in mladimi. »V zbornici se zavzemamo, da se ves sektor javnega prehranjevanja zave pomena slovenskega kmeta, ki prideluje hrano, in da se vzpostavi čim več dolgoročnih partnerstev med kuhinjami in kmetijami. Kratka dobavna pot, torej pot hrane od njive ali hleva do krožnika, pa ne vrača le vrednosti domačemu kmetu, pač pa hkrati tudi varuje okolje.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.