Dan slovenske hrane: Most med kmetijami in mladimi
Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom Zajtrk s sadjem – super dan!, kot vedno pa je namenjen ozaveščanju in spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju živil iz lokalnega okolja.

V projekt, ki poteka vsak tretji petek v novembru, so vključeni vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije. Na ta dan otrokom in mladostnikom pripravijo zajtrk iz domačih sestavin, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje, ki so jih pridelali ali predelali na bližnjih kmetijah. Hkrati poteka ozaveščanje o tem, da hrana ne zraste v trgovini, ampak da za njo stoji cel proces.
Kot pravijo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je ena od partneric v projektu, s tradicionalnim slovenskim zajtrkom simbolično vzpostavljajo most med kmetijami in mladimi. »V zbornici se zavzemamo, da se ves sektor javnega prehranjevanja zave pomena slovenskega kmeta, ki prideluje hrano, in da se vzpostavi čim več dolgoročnih partnerstev med kuhinjami in kmetijami. Kratka dobavna pot, torej pot hrane od njive ali hleva do krožnika, pa ne vrača le vrednosti domačemu kmetu, pač pa hkrati tudi varuje okolje.«
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se