Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Marjan Skok: „Niti en gostinec ni obogatel z malicami“


Majda Goznik
15. 2. 2020, 12.20
Posodobljeno
18:31
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Marjan Skok je z gostinsko dejavnostjo kot samostojni podjetnik pod imenom Okrepčevalnica Gastro začel leta 1991, ko je prevzel takratni obrat družbene prehrane po razpadu Agisa. Takrat so pripravljali po 2.500 obrokov dnevno, danes veliko manj. »Drugače je bilo, kot je danes, ko delavec za malico dobi v roke denar. To je bil čas, ko so direktorji skrbeli za to, da so imeli delavci redne malice,« pravi Skok, ki je pred kratkim praznoval 60. rojstni dan.

1581610869_cg_marjan_skok_gastro.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Trenutno imajo 22 zaposlenih. V zlatih časih, ko so kuhali še za vojsko in nekatera velika podjetja ter morali dnevno pripraviti tudi po 5.000 obrokov, je imelo delo 53 zaposlenih. Danes je industrijska cona skoraj prazna. Od nekdanjih 8.000 delavcev jih je sedaj le še 400. Število malic jim znižujejo tudi trgovine, kjer je možno jogurt in žemljico pač kupiti veliko ceneje kot v gostilni. Gre za trgovine, katerih lastniki so pretežno tujci, k Skoku pa ljudje prihajajo po donacije, sponzorstva. Danes za gostince skorajda ni več kruha.

Marže v gostinstvu kopnijo kot sneg na soncu

„Težko bo najti tudi naslednika za Gastro. Poskusil je sin, zdaj že hčerka po enajstih letih dela pravi, da ne bo prevzemnica, ker je preživetje iz leta v leto težje. Pri malici je danes dodana vrednost 42 odstotkov, bila pa je že 60-odstotna. Če pogledamo, kaj vse stranka danes zahteva za nekaj evrov, lahko samo rečemo, da nas ne cenijo. V vseh drugih dejavnostih znaša razlika v ceni nekaj sto odstotkov. Ena juha a la kart v gostilni stane štiri evre, malica 4,5 evra. Vsi se trudimo, vsi želimo preživeti, vsi pa životarimo. Niti en gostinec se ne bo pohvalil, da je z malico obogatel.

Ker je bilo s takimi cenami nemogoče preživeti in pokriti vse stroške, sem se tudi umaknil iz Boxmarka. Pritiski so bili enormni, ženske so zahtevale za malico lignje in podobno. Ljudje ne ločijo, da je malica vnaprej pripravljena hrana, da to ni a la kart hrana. Tudi kosila imajo svojo ceno.

Kapacitete izkoriščene le 20-odstotno

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.