Asimina in prva zmrzal: kako rešiti plodove, da jih ne uniči mraz
Plodovi asimine počasi dozorevajo, a vseeno jih je še kar nekaj zelenih in nedozorelih. Preverite, kaj narediti z njimi sedaj, ko se napovedujejo temperature pod ničlo.

Asimina, znana tudi kot paw-paw ali indijanska banana papaia, je v Sloveniji vse bolj priljubljeno sadno drevo. Njeni veliki, sladki plodovi, ki imajo okus kot bi sestavili mango, banano in ananas, so prava poslastica, a imajo eno slabost – občutljivi so na mraz. Čeprav plodovi že dozorevajo in so jih nekateri srečni lastniki tudi že lahko obrali, pa pri večini mnogi še niso povsem dozoreli. V naslednjih dneh pa vremenska napoved že prinaša prve jutranje temperature pod ničlo .... Kako torej postopati? Jih pustimo, da dozorijo zunaj, ali jih poberemo in upamo, da bodo dozoreli v notranjosti?
PREBERITE TUDI:
Kako mraz vpliva na plodove
Plodovi asimine sicer prenesejo rahlo ohladitev, a če temperatura pade pod ničlo, lahko hitro izgubijo svojo kakovost. Voda v celičnih stenah se razširi in poškoduje tkivo. Ko se plod odtali, je meso mehko, kašasto in pogosto postane temno obarvano. Spremeni se tudi okus -sveža, kremasta sladkost izgine, plod dobi vodnat, pogosto neprijeten priokus. Hkrati plod izgubi sposobnost normalnega zorenja in četudi je bil morda tik pred zrelostjo, po zmrzali ne dozori pravilno, ampak začne gniti. Včasih plodovi celo odpadejo.
Tako je povsem na mestu, da nas skrbi, ko so napovedane nizke temperature. Že ob napovedanem rahlem minusu je dobro razmišljati o zaščiti drevesa, saj lahko ena sama mrzla noč uniči celoletni trud.
Zaščita pred prvo zmrzaljo
Če vremenska napoved kaže le kratkotrajen padec na –1 ali –2 °C, lahko drevo zaščitimo s preprosto agrokopreno. Agrokopreno zvečer enostavno razpremo čez celotno krošnjo, kot bi drevesu dali plašč. Če bodo temperature višje od –5 °C, agrokoprene ni treba raztegovati do tal, če pa bodo šle močno pod ničlo, pa to le naredite. Priporočljivo jo je v tla tudi zasidrati, da na ta način ustvarimo nekakšen mini rastlinjak okoli drevesa.
Pomaga tudi vedro vode pod drevesom, saj ponoči oddaja toploto. Za manjšo asimino, ki je visoka nekje do 2 metra, zadošča že vedro z 10–15 litri vode pod krošnjo. To bo ponoči oddalo dovolj toplote, da bo pod agrokopreno za stopinjo ali dve topleje. Če je asimina večja, pa uporabimo več loncev.

Kdaj plodove raje oberemo
Če bodo napovedane močnejše in dolgotrajne zmrzali, plodovi skoraj gotovo ne bodo več dozoreli na drevesu. Takrat je bolje, da jih oberemo dokler so še trdi, a le če že kažejo prve znake zrelosti – rahlo rumenkasto barvo pri peclju in rahlo mehčanje. Doma jih nato pustimo pri sobni temperaturi, kjer bodo v nekaj dneh, morda v enem tednu, dosegli pravo aromo in sladkost. Podobno kot kivi ali banane lahko tudi asimina uspešno dozori v notranjosti.
Kaj, če so plodovi še povsem zeleni
Pri zelo nezrelih plodovih, ki so povsem trdi in temno zeleni, zorenje po obiranju večinoma ne bo uspešno. V takšnem primeru je vredno tvegati in drevo zaščititi pred mrazom v upanju, da se vreme še za nekaj časa otopli. Jesen je namreč nepredvidljiva – pogosto se zgodi, da po prvi hladni noči sledijo še tedni prijetnega babjega poletja, ki omogočijo dokončno zorenje.

Najboljša odločitev
Asimina je eksotično drevo, ki ga pri nas marsikdo šele spoznava, zato je skrb ob prvi jesenski ohladitvi povsem razumljiva. Če so plodovi že skoraj zreli, je najbolje ukrepati pravočasno in jih spraviti na varno v notranjost. Če pa so še povsem nezreli, jim lahko z nekaj zaščite zagotovimo dodaten čas. V vsakem primeru velja: bolje je odreagirati preventivno kot pa ostati brez sladkega jesenskega pridelka.
E-novice · Rože in vrt
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se