Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Noro okusne žar ideje za začetnike in mojstre


L.J.
3. 5. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sezona piknikov je tu! Čas je za žar, smeh in dobro družbo. Poleg reber navdušite še s preprostimi, a okusnimi jedmi na žaru.

zar-mojster
Profimedia
Klobasa v štručki z domačo karijevo omako

Čas je za piknik! Začenja se sezona piknikov, zato se spodobi, da vam postrežemo z idejami, kaj pripraviti na žaru. Pravijo, da postaneš mojster žara, ko znaš pripraviti okusna rebra. A navdušite lahko tudi z jedmi, ki so preprostejše za pripravo.

Klobasa v štručki z domačo karijevo omako

Sestavine

  • 6 barjenih (piščančjih) klobas
  • 6 hot dog štručk
  • 100 g sira v rezinah ali naribanega
  • za gorčično-karijevo omako:
  • 3 žlice gorčice
  • 3 žlice majoneze
  • ¾ žlice začimbne mešanice kari
  • 1 čajna žlička medu

za salso:

  • 3 veliki paradižniki
  • 1 spomladanska čebula
  • 2 žlici sesekljanega drobnjaka
  • pest bazilikinih listov
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol
  • poper

Priprava

1.  Za salso operite in osušite paradižnike. Narežite jih na drobne kocke in dajte v skledo. Dodajte spomladansko čebulo, drobnjak, baziliko in oljčno olje. Začinite s soljo in poprom ter premešajte.
2.  Klobase pecite na žaru približno 5 minut in jih občasno obrnite.
3.  Zmešajte vse sestavine za karijevo omako. Štručke za hot doge prerežite in premažite s to omako, nato pa v vsako dajte klobaso. Po vrh dodajte salso in nariban sir. Po želji zraven postrezite še kečap ali čebulni preliv.

Preprosto, a zelo okusno. Doma pripravljena omaka in dodana zelenjava jed povzdigneta v kulinarična nebesa. Če boste sami pripravili tudi štručke, pa sploh!

zar-mojster
Profimedia
Rebrca z marinado

Rebrca z marinado

Sestavine

  • 2 kg (dimljenih) svinjskih reber
  • marinada:
  • 50 ml jabolčnega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici paradižnikove mezge ali kečapa
  • 2 žlici medu
  • 100 ml worcestrske omake
  • 2 strta stroka česna
  • 1 žlička mlete dimljene paprike
  • ščepec čilija

Priprava

1. Rebrom s spodnje strani odstranite membrano, saj bodo začimbe tako lažje in bolje pronicale v meso.


2. Pripravite marinado: jabolčni kis in sladkor zavrite ter počakajte, da se sladkor popolnoma raztopi. Dodajte paradižnikovo mezgo in med. Premešajte in odstavite s štedilnika, nato dodajte worcestrsko omako, česen, mleto dimljeno papriko in čili.
3. Rebrca položite v skledo in premažite s polovico marinade ter marinirajte vsaj 1 uro.
4. Segrejte žar. Rebrca vzemite iz marinade, jih položite na žar (čim dlje od žerjavice) in počasi (na nižji temperaturi) pecite vsaj 1 uro. Občasno jih obrnite in po potrebi premažite z olivnim oljem. Ko začnejo dobivati zlatorumeno barvo, jih prestavite bližje žerjavici, premažite s preostalo marinado in jih dokončno karamelizirajte oziroma pecite še približno 5 minut.

zar-mojster
Profimedia
Nabodalo iz mletega mesa s feto

Nabodalo iz mletega mesa s feto

Sestavine

  • 500 g mletega mesa
  • 2 žlici bazilikinega pesta
  • sol
  • črni poper
  • 100 g fete
  • 24 rezin slanine
  • oljčno olje
  • 350 g češnjevih paradižnikov
  • 1 rdeča čebula
  • pest sveže bazilike
  • 1 limeta

Priprava

1. Meso dajte v skledo, dodajte pesto, sol in mlet črni poper. Dobro premešajte in oblikujte manjše polpetke. Feto narežite na kocke in na vsako polpetko položite eno kocko.
2. Zavijte in naredite kroglice, te pa nadalje zavijte v rezino slanine. Kroglice nabodite na nabodala in jih pecite na žaru približno 7 minut.
3. Medtem pripravite solato. Paradižnike razpolovite, čebulo in baziliko sesekljajte ter dajte v skledo. Pokapljajte z oljčnim oljem in limetinim sokom. Solite in poprajte ter premešajte. Nabodala postrezite s solato, za ljubitelje zelenjave pa lahko na žaru popečete še nekaj bučk in paprike, ki jih nato začinite z malo olivnega olja ter potresete z nadrobljeno feto.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 17, 29. april 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_17.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.