Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zelo hrustljav nadevan piščanec


Jana
24. 12. 2009, 08.55
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zaradi nadeva pod kožo bo piščanec videti veličasten, prav tako sijajno hrustljava pa bo tudi koža!kot nalašč za praznično večerjo.

Zelo hrustljav nadevan piščanec

Za 4 do 6 oseb


Priprava: 30 minut
Pečenje: 80 do 90 minut

Sestavine: piščanec (1,5 kg) + marinada: 3 žlice olja + ščepec soli + poper + 2 stroka česna; za nadev: 6 belih žemelj + 3 jajca + 2 dl mleka + 2 žlici olivnega olja + 2 veliki čebuli + piščančja drobovina + sol + poper + 2 žlički mletega majarona + 2 stroka česna + tri vejice svežega peteršilja; olje ali mast za pečenje; za zalivanje: 2 dl goveje juhe (ali žlička koncentrata)
Priprava: Kupimo večjega piščanca, lahko tudi dva manjša, ali manjšega purana z drobovino vred. Očistimo ga in premažemo z mešanico olja, soli, popra in sesekljanega česna. Pokrijemo in za najmanj eno uro postavimo v hladilnik, lahko pa tudi za vso noč.


Nadev: Žemlje narežemo na kocke in vanje vmešamo razžvrkljana jajca. Dodamo vroče mleko, majaron, sesekljana česen in peteršilj ter sol in poper. Nasekljamo čebulo in jo na hitro popražimo na olivnem olju. Na drobne koščke narežemo piščančjo drobovino in jo pražimo na čebuli. Praženo čebulo in drobovino stresemo v kruh in z rokami oblikujemo trdno maso.
Piščanca vzamemo iz hladilnika in ga začnemo polniti z nadevom. Najprej ga nadevamo pod kožo, ki bo zaradi nadeva zelo lepo hrustljavo zapečena. Največ nadeva bomo spravili pod kožo na prsnem košu, poskusimo pa tudi na drugi strani. Nato nadevamo notranjost piščanca, iz preostanka nadeva pa oblikujemo cmoke, ki jih bomo pekli skupaj s piščancem.
Pečenje: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač namastimo, vanj položimo piščanca in ga pečemo najmanj 80 minut, odvisno od njegove velikosti in delovanja pečice. Redno ga zalivamo z juho oziroma z nastalim sokom, proti koncu pečenja pa preverjamo, da se ne bo preveč zapekel.

Nasvet: Zaradi nadeva pod kožo bo piščanec videti veličasten, prav tako sijajno hrustljava pa bo tudi koža!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.