Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zeljna juha z mesom


Jana
4. 3. 2011, 12.10
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slovenska tradicija s ščepcem eksotike.

Zeljna juha z mesom

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 1 ura

Sestavine: 1 manjša glava zelja * 2 krompirja * 1 čebula * 1 žlica paradižnikove mezge * 200 g govedine * 2 dl kisle smetane ali polnomastnega jogurta * pest rukole * 50 g masla * 2 žlici olivnega olja * sol * košček čilija.

Priprava: Zeljno glavo očistimo, kocen in debele žile listov pa izrežemo ter zavržemo. Liste narežemo na 2 cm široke pramene. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Govedino narežemo na tanke rezinice. Krompir olupimo in narežemo na kocke. V loncu segrejemo 2 žlici olja in med mešanjem popečemo meso, da porjavi. Dodamo čebulo, premešamo in nekoliko prepražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in prepražimo. Primešamo zelje in krompir. Zalijemo s toliko vode, da so sestavine pokrite. Solimo in segrevamo, da tekočina zavre. Lonec pokrijemo, ogenj pa zmanjšamo, toliko, da juha rahlo vre. Počasi kuhamo 1 uro, da je meso mehko. Juho po okusu pikantno začinimo. V manjši kozici razpustimo maslo in na hitro opražimo rukolo ter na drobno narezan čili.  Juho razdelimo na krožnike, na vsakega damo 2 žlici smetane ali jogurta, na vrh pa rukolo in čili. Ponudimo s kruhom.

Nasvet: Juha je zaradi čilija okusno pikantna in tekne zlasti ob priložnostih, ko popijemo tudi kak kozarček alkohola. Namesto govedine lahko skuhamo v juhi na pramene narezano šunko ali na kockice narezano kuhano prekajeno svinjsko meso.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.