Zdravilni ingver si pridelajte sami

Ingver, ki velja za izvrstno začimbo in izjemno zdravilno rastlino z veliko blagodejnih sestavin, lahko vzgojimo tudi sami. Tina Ternjak in njena mati Metka Ternjak Gomboc, voditeljici zanimive oddaje Vrtičkanje na Pop TV, ga v našem podnebju raje posadita v lonec, saj ga tako lažje zaščitita pred mrazom in podaljšata sezono pridelovanja v zaprtem prostoru. Iz njegove naribane korenike si nato pripravljata čaj, jutranji zvarek za odpornost, ingverjeve kroglice za krepitev imunskega sistema ali ga dodajata različnim jedem.
Ingver, rastlino iz Indije in Kitajske, zaradi številnih zdravilnih učinkovin pogosto opisujejo kot čudežno zdravilo, ki pomaga pri številnih vsakdanjih tegobah. Čeprav pri nas v naravi zaradi drugačnega podnebja, torej zaradi hladnih in mrzlih mesecev, ne preživi, ga vseeno lahko vzgojimo sami in si pridelamo nekaj njegovih korenik za uporabo v domači kuhinji.
Korenika naj bo zdrava, sočna in mesnata
Pomembno je, da za sajenje v lonec izberemo primerno ingverjevo koreniko. »Za sajenje izberemo lepe, predvsem pa sočne in mesnate korenike, ki že nekoliko odganjajo,« pojasnjuje Tina Ternjak, ki ima skupaj z materjo Metko Ternjak Gomboc že vrsto izkušenj s sajenjem ingverja v lonec. Kot voditeljici vodita zanimivo oddajo Vrtičkanje na Pop TV, pa tudi sicer sta obe zagovornici zdravega, aktivnega in naravi prijaznega življenja. Že vrsto let pripravljata različne poučne delavnice za otroke in odrasle. Razkrili sta nam vrsto uporabnih napotkov, kako ga pridelati v našem precej drugačnem podnebju.
V loncu ga lažje zaščitimo pred mrazom
Pred sajenjem ingverja je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, če želite uspešno pridelati njegove zdravilne korenike. Zakaj ga je bolje posaditi v lonec in tega nato v toplih mesecih postaviti na vrt ali balkon? »Ingver raste počasi, zato moramo počakati od osem do deset mesecev, da lahko poberemo pridelek. Pri nas so lahko v jeseni noči že precej hladne. Zato ingver raje posadiva v lonec, saj ga tako lažje zaščitiva pred mrazom in podaljšava sezono pridelovanja v zaprtem prostoru,« pojasnjuje Metka Ternjak Gomboc in še dodaja, da se pridelave sadik ingverja v loncu v zaprtem prostoru lahko lotimo od februarja naprej.
Več v Zarji št. 20, 23.5.2017
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
