Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zdrav obrok je videti pisano: Obarvajmo svoje jedi


Lara Jelen
14. 10. 2023, 08.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prehranski strokovnjaki svetujejo, da v svoje obroke vključimo hrano različnih barv. Zdrav obrok je videti pisano, tudi kadar je na jedilniku meso. Predvsem pa je v njem vedno nekaj zelenih živil, ki imajo čistilno vlogo, in rdeče zelenjave, ki je bogata z antioksidanti ter naš naravni varnostnik.

recept, kuhamo
Profimedia
Zeleno, rdeče, pisano

Enolončnica s svinjino, čičerko in olivami

Sestavine

približno 4 žlice olivnega olja

1 čebula

3 stroki česna

2 žlički mlete sladke paprike

sol

mlet črni poper

400 g sesekljanega paradižnika

približno 300 ml zelenjavne juhe

400 g vložene čičerke

400 g svinjskega mesa

100 g zelenih oliv

limonin sok po okusu

pest sesekljanega peteršilja

recept, kuhamo
Profimedia
Enolončnica s svinjino, čičerko in olivami

Priprava

1. Čebulo in česen olupite ter ju na fino nasekljajte. Svinjsko meso očistite in narežite na kocke.

2. V loncu segrejte olje ter na njem popražite čebulo in česen. Dodajte meso in prepražite. Dodajte mleto papriko.

3. Posolite, poprajte, zalijte s paradižnikom v pločevinki in malo juhe ter počasi dušite. Po potrebi dodajte juho.

4. Ko je meso mehko, v lonec dodajte odcejeno čičeriko in olive ter kuhajte še 10 minut. Na koncu jed po potrebi dodatno začinite s soljo, poprom in limoninim sokom ter vmešate sesekljan peteršilj.

Mesni polpeti s paradižnikom in mocarelo

Sestavine

1 čebula

2 stroka česna

oljčno olje

600 g mletega mesa

1 jajce

1 žlica paradižnikove mezge

sol

mlet črni poper

drobtine za zgostitev

800 g krompirja

1 žlica mlete paprike

1–2 vejici rožmarina

2 paradižnika

150 g mocarele

približno 2 žlici bazilikinega pesta

recept, kuhamo
Profimedia
Mesni polpeti s paradižnikom in mocarelo

Priprava

1. Olupite čebulo in česen, ju na drobno sesekljajte in prepražite na malo olja. Pustite, da se mešanica ohladi.

2. V skledo dajte mleto meso. Dodajte čebulo in česen, jajce, paradižnikovo mezgo, sol ter poper. Vse skupaj dobro premešajte in po potrebi zgostite z drobtinami.

3. Krompir očistite, narežite na kose in v osoljeni vodi kuhajte skoraj do mehkega. Odcedite. Nato krompirju dodajte mleto papriko, sesekljane listke rožmarina in malo olja. Začinite s soljo in poprom.

4. Iz mesne mešanice oblikujte 8 mesnih kroglic, jih malo sploščite in razporedite na namaščen pekač. Dodajte krompir. Vse skupaj pecite v pečici približno 15 minut na 180 °C.

5. Nato na vsako mesno kroglico položite rezino paradižnika in mocarele. Pekač vrnite v pečico in pecite še 15 minut. Pred serviranjem mesne kroglice pokapajte s pestom.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

matjaž-javšnik
Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.