ZARJINA NAGRADNA IGRA S KVASOM FALA
VELIKONOČNE KVAŠENE DOBROTE NAŠIH BRALK IN BRALCEV Pošljite nam svoj recept in osvojite bogato nagrado!

OREHOVA POTICA IZ POLNOZRNATE PIRINE MOKE
Sestavine: KVAŠENO TESTO: 1 kg polnozrnate pirine moke + 1 kocka kvasa FALA + 2 žlički soli + 2 naribani limonini lupinici (ekološki) + 14 dag masla + 16 dag sladkorja + 2 rumenjaka + 4 žlice ruma + od 8 do 9 dl mleka; OREHOV NADEV: 80 dag mletih orehov + mleko (toliko, da je nadev gosto mazav) + 3 žlice sladkorja oziroma po okusu + 2 žlici medu oziroma po okusu + 1 žlička cimeta + 1 žlička soli + 5 žlic ruma + 4 žlice čokolade v prahu + sneg iz dveh beljakov.
Priprava: TESTO: kvasec: v mlačno mleko (2 dl od skupne količine) damo malo sladkorja, zdrobimo kvas Fala, moko in zmešamo v gosto zmes ter pustimo, da vzhaja.
V presejano moko narežemo male koščke masla, dodamo sladkor, rum, rumenjake, sol, vzhajan kvasec, nastrgano limonino lupinico in mleko po potrebi. Iz vseh sestavin zamesimo testo, ki naj ne bo premehko. Mesimo tako dolgo, da se loči od posode in prstov. Pokrijemo ga s prtičem in pustimo, da vzhaja na dvakratno količino.
NADEV: Z vrelim mlekom poparimo orehe. Dodamo sladkor, med, cimet, sol, rum, čokolado v prahu in nazadnje sneg iz dveh beljakov. Dobro premešamo.
POTICA: Testo zvaljamo pol centimetra debelo. Z žlico razporedimo (naredimo kupčke) po njem nadev. Z nožem ga enakomerno razmažemo. Testo zvijamo v rolo z ene proti drugi strani. Pazimo, da ne bo zraka med plastmi. Konice štruklja odrežemo in damo v poseben modelček za pokušino. Sredinski štrukelj pa položimo v pomaščen glinast pekač za potice z luknjo. S palčko za ražnjiče na gosto prebodemo potico, da gre lahko med peko zrak ven, če ga je kaj ostalo med plastmi. Potica naj vzhaja 40 min. Postavimo jo v pečico, segreto na 200 stopinj, in pečemo eno uro. Če se po 40 minutah preveč zabarva, jo pokrijemo s peki papirjem. Pečeno vzamemo iz pečice in pokrijemo s prtom. V posodi naj se ohlaja 15 minut, nato jo zvrnemo na prt in pokrito s prtom pustimo, da se ohladi. Ohlajeno postavimo na okrogel pladenj in posujemo z mletim sladkorjem.
»Potico naredim tudi s kakšnim drugim nadevom, ampak orehova je čudovita,« sporoča Bralka Marjana.
-------
Kako sodelujete: napišite svoj recept za eno dobroto iz kvašenega testa. Pri navajanju sestavin, časa pečenja in postopka priprave bodite kar se da natančni. Če je le mogoče, nam pošljite tudi fotografijo izdelka, ni pa nujno. Edini pogoj je, da recept vsebuje kvas FALA.
Recept nam pošljite po pošti na naslov: Revija Zarja, Brnčičeva 31, 1231 Ljubljana Črnuče, ali po elektronski pošti na: zarja@media24.si. Obakrat obvezno pripišite ZARJA – nagradna igra KVAS FALA.
Vaš dopis naj vsebuje naslednje podatke: ime in priimek, naslov, kraj in poštno številko ter davčno številko.
Čas trajanja nagradne igre: recepte nam pošiljajte do 5. aprila 2016, zaželeno pa je seveda prej, da jih bomo lahko sproti objavljali.
Nagrajence bo izbrala strokovna komisija, sestavljena iz članov uredništva Zarje in podjetja Bonopan. Objavljeni bodo v reviji Zarja, ki bo izšla 12. 4. 2016.
Nagradni sklad:
1.nagrada: kuhinjski pomočnik – univerzalni kuhinjski aparat Bosch MUM5 CreationLine MUM58K20
2.do 4.nagrada: kuhinjska tehtnica Fala
5.do 10. nagrada: knjižica receptov Pomladne dobrote Fala Slončka
Pošljite nam recept, morda osvojite glavno nagrado – kuhinjskega pomočnika BOSCH.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se