Danes kuhamo moški!
Tu je nekaj predlogov za tiste, ki bi se želeli izkazati, a ne le za osmi marec, temveč tudi na kakšen običajen dan.

Mesne kroglice v beli omaki
Sestavine: za mesne kroglice: 500 g mletega mesa (govedine in svinjine), 2 jajci, 1 čebula, nekaj listov bazilike in origana, mešanica suhih zelišč, žlička pekoče paprike, sol, poper, olje za cvrtje, 150 g kak dan starega kruha, 1,5 dl mleka; za belo omako: 1 l mleka, 100 g masla, 100 g moke, sol, nariban muškatni orešček.
Priprava: V toplem mleku namočimo kruh brez skorje. Čebulo nasekljamo in popražimo na olju ter ohlajeno primešamo mletemu mesu, ki smo mu dali sol, poper in preostale začimbe. Nato dodamo še namočen kruh in jajca ter vse skupaj zmešamo v gladko maso. Iz nje med dlanmi oblikujemo kroglice. Ocvremo jih na srednje vročem olju, najprej na eni strani, nato še na drugi, da dobijo zlato rjavo barvo. Naredimo belo omako: na maslu prepražimo moko le toliko, da zadiši, nato jo zalijemo z vrelim mlekom, solimo, dodamo muškatni orešček in na zmernem ognju kuhamo 15 minut ter mešamo, da postane povsem gladka. Z omako prelijemo mesne kroglice ter jih začinimo s soljo, poprom in dodatkom svežih zelišč.
Panakota z jagodami
Sestavine: 500 ml sladke smetane, 150 g jagod, 100 g sladkorja v prahu, 8 g želatine v listkih.
Priprava: Želatino za deset minut namočimo v skodelici vode. V posodi segrejemo smetano in dodamo sladkor. Ves čas mešamo, da nastane gosta krema, ki ne sme zavreti. Listke želatine ožmemo in damo v sladko smetano ter mešamo, da se raztopi in v kremi ni več grudic. Panakoto nalijemo v modelčke ali kozarce ter jih vsaj za 4 ure postavimo na hladno, da se krema povsem strdi. Nekaj jagod zmiksamo s paličnim mešalnikom in naredimo preliv, s katerim okrasimo sladico v kozarcu, dodamo še koščke jagod.
vse recepte boste našli v reviji Zarja št. 10, 8.marec 2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se