Vroče zimske enolončnice
Jed, ki jo skuhamo v enem loncu, kot pove že samo ime, je pogosto pravi izziv za kuharsko domišljijo, saj lahko v lonec damo različne sestavine iz zalog v hladilniku in shrambi.

Enolončnica z rumeno kolerabo
Za 6 oseb
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 50 minut
Sestavine: 700 g rumene (podzemne) kolerabe * 600 g krompirja * 600 g prekajene svinjine * 3 žlice olja * 1 čebula * 2 lovorova lista * 4 nageljnove žbice * 1,2 litra bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 4 vejice peteršilja * sol * poper * muškatov orešček.
Priprava: kolerabo in krompir olupimo, umijemo in narežemo na kocke. Čebulo olupimo, prerežemo in pretaknemo polovici s po 1 lovorovim listom in 2 nageljnovima žbicama. V pekaču, ki ima tudi pokrov, segrejemo olje in popečemo svinjino. Vzamemo jo iz kozice, na maščobi pa na hitro opečemo polovici čebule, krompir in kolerabo. Zalijemo z juho. V juho damo svinjsko meso. Pekač pokrijemo in postavimo v ogreto pečico. Pri 200 stopinjah dušimo jed v pečici 40 do 50 minut. Meso vzamemo iz pekača, zavijemo ga v alu folijo in pustimo, da počaka. Iz pekača vzamemo zajemalko zelenjave in juhe. Damo v visoko posodo in sesekljamo s paličnim mešalnikom. Iz juhe odstranimo pretaknjeni polovici čebule. V juho damo kašasto sesekljano zelenjavo. Meso narežemo na rezine in položimo v juho. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, pogrejemo in ponudimo.
Hitra piščančja enolončnica
Za 2 osebi
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 150 g korenja * 300 g brokolija * 150 g šampinjonov * 100 g zamrznjenega graha * 350 g piščančjega prsnega fileja * 1 liter perutninske juhe (iz kocke) * 50 g jušnih rezancev * sol * poper.
Priprava: korenje olupimo, umijemo in narežemo na rezine. Brokoli očistimo in razdelimo na majhne cvete. Šampinjone očistimo in narežemo na četrtine. Pristavimo juho, da zavre. V juhi kuhamo piščančji prsni file 10 minut. Vzamemo ga iz juhe, pustimo, da se malo ohladi, nato ga narežemo na kocke. V vrelo juho damo rezance in jih kuhamo po navodilu z vrečke. Dodamo tudi korenje in brokoli ter kuhamo še 6 minut. Dve minuti preden je juha kuhana, dodamo gobe in grah. Nazadnje dodamo narezano piščančje meso in ga v juhi pogrejemo. Solimo in popramo po okusu.
Zimska enolončnica
Za 2 osebi
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 1 ura in 20 minut
Sestavine: 400 g govedine za golaž * sol * poper * 3 žlice olja * 150 g korenja * 150 g gomoljaste zelene * 200 g krompirja * 2 čebuli * 500 g jajčnih vlivancev (spatzle) ali svežih testenin * 3 žlice sesekljanega peteršilja.
Priprava: meso narežemo na koščke, začinimo ga s soljo in poprom. V velikem loncu segrejemo 2 žlici olja in popečemo meso z vseh strani, vendar ne toliko, da bi porjavelo. Prilijemo 1 liter vroče vode in pustimo, da zavre. Posnamemo pene, ki se naberejo na vrhu. Meso kuhamo v pokritem loncu na šibkem ognju 1 uro. Medtem olupimo korenje, zeleno in krompir. Korenje narežemo na pol centimetra debele rezine, krompir in zeleno na 1 cm velike kocke. Čebuli olupimo, prerežemo in narežemo na polkrožne obročke. V ponvi segrejemo žlico olja in med mešanjem prepražimo čebulo, da svetlo porumeni. Po 1 uri kuhanja damo v lonec k mesu zelenjavo in čebulo. Kuhamo 15 minut. Dodamo jajčne vlivance in jih na zmernem ognju kuhamo še toliko, kot priporočajo navodila na vrečki. Solimo in popramo po okusu. Potresemo s peteršiljem in ponudimo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se