© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Vroče zimske enolončnice


Jana
24. 1. 2012, 11.45
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jed, ki jo skuhamo v enem loncu, kot pove že samo ime, je pogosto pravi izziv za kuharsko domišljijo, saj lahko v lonec damo različne sestavine iz zalog v hladilniku in shrambi.

Vroče zimske enolončnice
Kadar je zunaj mraz, se najraje pogrejemo s krožnikom okusne enolončnice. Jed, ki jo skuhamo v enem loncu, kot pove že samo ime, je pogosto pravi izziv za kuharsko domišljijo, saj lahko v lonec damo različne sestavine iz zalog v hladilniku in shrambi. Nekatere enolončnice se kuhajo dolgo in počasi, druge so preproste in hitro pripravljene. Vedno lahko čas kuhanja skrajšamo, če namesto običajnega lonca uporabimo ekonom lonec na zvišan pritisk. Vredno je!


Enolončnica z rumeno kolerabo

Za 6 oseb

Priprava: 30 minut

Kuhanje: 50 minut

Sestavine: 700 g rumene (podzemne) kolerabe * 600 g krompirja * 600 g prekajene svinjine * 3 žlice olja * 1 čebula * 2 lovorova lista * 4 nageljnove žbice * 1,2 litra bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 4 vejice peteršilja * sol * poper * muškatov orešček.

Priprava: kolerabo in krompir olupimo, umijemo in narežemo na kocke. Čebulo olupimo, prerežemo in pretaknemo polovici s po 1 lovorovim listom in 2 nageljnovima žbicama. V pekaču, ki ima tudi pokrov, segrejemo olje in popečemo svinjino. Vzamemo jo iz kozice, na maščobi pa na hitro opečemo polovici čebule, krompir in kolerabo. Zalijemo z juho. V juho damo svinjsko meso. Pekač pokrijemo in postavimo v ogreto pečico. Pri 200 stopinjah dušimo jed v pečici 40 do 50 minut. Meso vzamemo iz pekača, zavijemo ga v alu folijo in pustimo, da počaka. Iz pekača vzamemo zajemalko zelenjave in juhe. Damo v visoko posodo in sesekljamo s paličnim mešalnikom. Iz juhe odstranimo pretaknjeni polovici čebule. V juho damo kašasto sesekljano zelenjavo. Meso narežemo na rezine in položimo v juho. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, pogrejemo in ponudimo.

 

Hitra piščančja enolončnica

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 150 g korenja * 300 g brokolija * 150 g šampinjonov * 100 g zamrznjenega graha * 350 g piščančjega prsnega fileja * 1 liter perutninske juhe (iz kocke) * 50 g jušnih rezancev * sol * poper.

Priprava: korenje olupimo, umijemo in narežemo na rezine. Brokoli očistimo in razdelimo na majhne cvete. Šampinjone očistimo in narežemo na četrtine. Pristavimo juho, da zavre. V juhi kuhamo piščančji prsni file 10 minut. Vzamemo ga iz juhe, pustimo, da se malo ohladi, nato ga narežemo na kocke. V vrelo juho damo rezance in jih kuhamo po navodilu z vrečke. Dodamo tudi korenje in brokoli ter kuhamo še 6 minut. Dve minuti preden je juha kuhana, dodamo gobe in grah. Nazadnje dodamo narezano piščančje meso in ga v juhi pogrejemo. Solimo in popramo po okusu.

 

Zimska enolončnica

Za 2 osebi

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 1 ura in 20 minut

Sestavine: 400 g govedine za golaž * sol * poper * 3 žlice olja * 150 g korenja * 150 g gomoljaste zelene * 200 g krompirja * 2 čebuli * 500 g jajčnih vlivancev (spatzle) ali svežih testenin * 3 žlice sesekljanega peteršilja.

Priprava: meso narežemo na koščke, začinimo ga s soljo in poprom. V velikem loncu segrejemo 2 žlici olja in popečemo meso z vseh strani, vendar ne toliko, da bi porjavelo. Prilijemo 1 liter vroče vode in pustimo, da zavre. Posnamemo pene, ki se naberejo na vrhu. Meso kuhamo v pokritem loncu na šibkem ognju 1 uro. Medtem olupimo korenje, zeleno in krompir. Korenje narežemo na pol centimetra debele rezine, krompir in zeleno na 1 cm velike kocke. Čebuli olupimo, prerežemo in narežemo na polkrožne obročke. V ponvi segrejemo žlico olja in med mešanjem prepražimo čebulo, da svetlo porumeni. Po 1 uri kuhanja damo v lonec k mesu zelenjavo in čebulo. Kuhamo 15 minut. Dodamo jajčne vlivance in jih na zmernem ognju kuhamo še toliko, kot priporočajo navodila na vrečki. Solimo in popramo po okusu. Potresemo s peteršiljem in ponudimo.

 

 

 

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.