Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vložene dobrote biodinamičnega sadjarja


Renata Ucman
5. 10. 2015, 22.48
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slavko Turšič, dipl. inž. strojništva, sadjar iz Dražice pri Borovnici, nam je zaupal svoje odlične recepte za pripravo zdrave ozimnice.

shramba_tursic1b.jpg

Slavko Turšič, ki vodi tudi delavnice o sadjarstvu in pripravi marmelad, ima svoji genski banki okoli 150 starih sort jablan in hrušk! Pridelke sproti predeluje v vložene dobrote in shranjuje za ozimnico. Pri tem upošteva nekaj pravil, da so res zdrave in okusne.

»Viške sadja sproti predelujemo ali jih damo v zamrzovalno skrinjo, kjer počakajo, da jih pozimi porabimo ali jeseni odtajamo in kombiniramo z drugim sadjem. Zamrznjen rdeči ribez jeseni stiskamo skupaj z jabolki in skuhamo sok. Okus jabolčnega soka čudovito obogati tudi zamrznjeno bezgovo cvetje. Za 24 ur ga namočimo v sok in tega nato pasteriziramo. Za obogatitev jabolčnega soka uporabljamo tudi rman, meliso ali meto, a vsakega posebej.«

Njegove recepte za jabolčni kis, džeme brez sladkorja, denimo hruškin džem z mletimi lešniki ali jabolčni džem z naribanimi orehovimi jedrci poiščite v Zarji št. 16, 6.9.2015


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.