Vložene dobrote biodinamičnega sadjarja
Slavko Turšič, dipl. inž. strojništva, sadjar iz Dražice pri Borovnici, nam je zaupal svoje odlične recepte za pripravo zdrave ozimnice.

Slavko Turšič, ki vodi tudi delavnice o sadjarstvu in pripravi marmelad, ima svoji genski banki okoli 150 starih sort jablan in hrušk! Pridelke sproti predeluje v vložene dobrote in shranjuje za ozimnico. Pri tem upošteva nekaj pravil, da so res zdrave in okusne.
»Viške sadja sproti predelujemo ali jih damo v zamrzovalno skrinjo, kjer počakajo, da jih pozimi porabimo ali jeseni odtajamo in kombiniramo z drugim sadjem. Zamrznjen rdeči ribez jeseni stiskamo skupaj z jabolki in skuhamo sok. Okus jabolčnega soka čudovito obogati tudi zamrznjeno bezgovo cvetje. Za 24 ur ga namočimo v sok in tega nato pasteriziramo. Za obogatitev jabolčnega soka uporabljamo tudi rman, meliso ali meto, a vsakega posebej.«
Njegove recepte za jabolčni kis, džeme brez sladkorja, denimo hruškin džem z mletimi lešniki ali jabolčni džem z naribanimi orehovimi jedrci poiščite v Zarji št. 16, 6.9.2015
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se