© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slivova pita s hrustljavo skorjico


8. 9. 2015, 09.47
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odlična in preprosta sladica

Slivova pita s hrustljavo skorjico

Za 24 kosov

Priprava: 35 minut

Pečenje: 25 minut

 

Sestavine: 800 g sliv * 150 g slivove marmelade * 2 lončka goste kisle smetane (po 200 g) * 1,5 lončka sladkorja (300 g) * 5 jajc * 4 lončki moke (500 g) * 1 pecilni prašek * 100 g masla * pol žličke cimeta * 2 žlici sladkorja v prahu.

 

Priprava: Slive umijemo, osušimo, izkoščičimo in na drobno narežemo. Zmešamo jih s slivovo marmelado. V mešalno skledo damo kislo smetano. En lonček od smetane pomijemo in obrišemo, uporabili ga bomo za merico. Smetano stepemo z metlicami električnega ročnega mešalnika (kot sladko smetano), da je čvrsta. Med stepanjem vsipamo v smetano 1 merico (lonček) sladkorja in na hitro še nekoliko stepemo. Drugo za drugim dodamo jajca in jih dobro umešamo. Posebej pomešamo 3 merice moke in pecilni prašek. Presejemo na smetanovo zmes in na hitro premešamo z lopatko. Testo namažemo na dobro namaščen (ali s papirjem za peko prekrit) pekač. V vroči pečici ga pečemo pri 200 stopinjah 10 minut. Medtem razpustimo maslo. V skledi ga pomešamo z 1 merico moke, pol merice sladkorja in s cimetom ter s konicami prstov oblikujemo zmes v debele drobtine. Na napol pečeno testo naložimo z žlico slivov nadev, na vrh pa potresemo maslene drobtine. Postavimo še za 20 minut v pečico. Pečeno pito posipamo s sladkorjem v prahu. Najboljša je, dokler je še mlačna. Zraven ponudimo stepeno sladko smetano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.