Slivova pita iz kvašenega testa
Osvežilna jesenska sladica.

Za 1 pekač
Priprava: 40 minut in 40 minut vzhajanja
Pečenje: 35 minut
Sestavine: za kvašeno testo: 1,5 dl mleka * 300 g moke * 1 vrečka suhega kvasa * 50 g sladkorja * 1 jajce * 50 g zmehčanega masla; * za nadev: 2 kg sliv * 180 g masla * 100 g moke * 180 g sladkorja * 100 g mletih orehov ali lešnikov * maščoba za model * moka za delovno površino.
Priprava: Mleko segrejemo, da je mlačno. V skledi pomešamo moko in suhi kvas. Dodamo sladkor, mleko, jajce in kosmiče masla. Vse skupaj na hitro pognetemo, da dobimo gladko, voljno testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 30 minut.
Medtem oplaknemo slive, jih odcedimo, prepolovimo in izkoščičimo. Na koničastem delu jih zarežemo, da jih pozneje laže razgrnemo. Za orehove drobtine, s katerimi posipamo pito, razpustimo maslo na šibkem ognju. Ko se stali, ga ohladimo. Posebej pomešamo moko, sladkor in mlete orehe (ali lešnike). Prilijemo maslo in gnetemo s prsti, da se sestavine sprimejo v drobtine. Namastimo pekač. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo. Na pomokani delovni površini ga razvaljamo v velikosti pekača. S testom obložimo pekač. Testo na gosto obložimo s slivami; razgrnemo in postavimo jih tako, da se delno prekrivajo – kakor strešniki. Pekač postavimo na toplo in pustimo testo, da znova vzhaja 10 minut. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Na slive potresemo orehove maslene drobtine. Pečemo v vroči pečici na srednji rešetki 35 minut.
Nasvet: Pito lahko spečemo tudi v okroglem modelu. Če uporabimo oglati pekač, ga namastimo samo po sredini, vogale pa pustimo nenamaščene, saj se tako testo laže prime in se ne krči proti sredini. Lahko pa pekač seveda tudi obložimo s papirjem za peko: potem nam ga ni treba namazati z maščobo, in pita lepo obdrži obliko.
Ko pripravljamo kvašeno testo, vzamemo maslo pravočasno iz hladilnika. Narežemo ga na kosmiče in pustimo stati, da se omehča. Potem ga s preostalimi sestavinami zlahka zgnetemo v testo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se