© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slastna in pisana poletna zelenjava


Katja Kmet
24. 8. 2015, 23.30
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ponudba poznopoletne zelenjave je res obilna, zato pozabimo na meso (ali pa ga uporabimo le kot dodatek za boljši okus jedi).

Slastna in pisana poletna zelenjava

Polenta s poletno zelenjavo

 

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Pečenje: 30 minut

 

Sestavine: za polento: 375 ml bistre zelenjavne juhe (kocka ali jušna osnova) * 400 ml mleka * 125 g sladke smetane * slaba žlička soli * 175 g zdroba za polento (instantni) * pol šopka žajblja * 50 g grojerja * 25 g parmezana * maščoba za model; * za zelenjavo: 300 g bučk * 350 g paradižnikov (pelatov) * sveže mlet poper * 50 g izkoščičenih črnih oliv * 75 g grojerja * 30 g parmezana.

 

Priprava: Najprej skuhamo polento: pristavimo juho, mleko, smetano in sol. Ko tekočina zavre, vsipamo vanjo zdrob in ga kuhamo po navodilu z vrečke (2 minuti). Žajbljeve liste oplaknemo in sesekljamo. Grojer in parmezan naribamo. V kuhano polento zamešamo žajbelj in nariban sir. Solimo po okusu. Polento damo v namaščen model za narastke. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pripravimo zelenjavo: bučke in paradižnike oplaknemo in narežemo na 3 mm debele rezine. Rezine menjaje potaknemo navpično v polento v pekaču, pri tem pa jih solimo in popramo. Olive na grobo sesekljamo, grojer naribamo na grobo, parmezan na drobno. Narastek v pekaču potresemo z olivami in obema vrstama sira. Pekač postavimo v pečico in pečemo polento 30 minut.

 

Nasvet: Pelati so čvrstejši in oddajo pri pečenju manj soka kot druge vrste paradižnika. Za pripravo lahko vzamemo tudi običajne paradižnike, vendar bo jed potem manj gosta.

Več receptov v Zarji št. 10, izid 25.8.2015

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.