Sedem okusov hobotnice
Kako dosežemo, da je hobotnica ravno prav mehka? Nekateri zagotavljajo, da jo je treba tolči ob skale, drugi prisegajo na zamrzovanje in ponovno odtajanje.

Hobotnica pod peko
Za 6 oseb
Priprava: 40 minut
Pečenje: 30 minut
Sestavine: 3 hobotnice po približno 1 kg * 2 kg mladega krompirja * 1 glavica česna * peteršilj * sol * poper * 1 lovorov list * 2 dl suhega belega vina * 1 dl oljčnega olja * 1 limona.
Priprava: Hobotnice očistimo, odstranimo drobovino, glavo in oči. Lovke odrežemo. Od vsake hobotnice dobimo po 8 lovk in vrečasto telo. Lovke potolčemo s kuhinjskim kladivom, da se zmehčajo. Lahko pa hobotnice tudi zamrznemo za 24 ur ali kupimo že zamrznjene in jih pred pripravo odtalimo. Lovke narežemo na 5 cm dolge kose, vrečasto telo na širše kolobarje. Vse skupaj damo v kozico, pokrijemo in pristavimo na ogenj. Pustimo, da se hobotnice približno 30 minut kuhajo v lastnem soku (izpustile bodo vodo). Medtem očistimo in ostrgamo mladi krompir in ga damo v posodo za pripravo jedi pod peko. Posolimo ga in mu primešamo kuhane in odcejene kose hobotnic. Posolimo, zalijemo z oljčnim oljem in premešamo. Posodo pokrijemo s pokrovom. Posodo zasujemo z žerjavico, da je pokrita, in jed pečemo pol ure. Medtem zmešamo česnovo omako iz strtega česna, sesekljanega peteršilja, limonovega soka in vino. Posodo s hobotnico odkrijemo, jed pa zalijemo s pripravljeno česnovo omako. Premešamo, po okusu dosolimo, dodamo lovorov list ali dva ter postavimo posodo nazaj v žerjavico. Jed naj se peče še pol ure.
Nasvet: Namesto pod peko v žerjavici lahko hobotnico pripravimo tudi v pečici. V pekač damo kuhano in odcejeno hobotnico, okrog pa naložimo očiščen mladi krompir in stroke mladega česna. Prelijemo z mešanico 1 dl oljčnega olja in 1 dl belega suhega vina. Solimo, popramo in začinimo s posušenim origanom. Pekač dobro zatesnimo z aluminijasto folijo in postavimo v vročo pečico, segreto na 200 stopinj Celzija. Jed pečemo 1 uro in 15 minut. Nato odstranimo folijo in pečemo še 15 minut, da se krompir zapeče – če se je v pekaču nabralo preveč soka, ga prej odlijemo.
Preostale recepte za pripravo hobotnice poiščite v reviji Zarja št. 22, 31.5. 2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se