Recept na preizkušnji: zeliščni polžki s skuto
Navdih za ta recept je nastal v Idriji, kjer poznajo številne jedi iz preprostih sestavin, a z vrhunskim okusom. Takšna je tudi zeljševka, svojevrstna potica z nadevom iz drobnjaka in drugih svežih sezonskih zelišč, na primer mete, pehtrana, zelenih delov mlade čebule ali melise. Pripravijo jo v slani in tudi sladki inačici, ta ima v testu in nadevu sladkor ter rozine. Tekst: S. M. foto: SHUTTERSTOCK

Tradicionalni recept je nekoliko prilagojen, a enako zanimiv. Tako so nastali sočni zeliščni polžki z nekaj dodatki v nadevu. Narediti jih je preprosto in privošči si jih lahko vsak začetnik. Najboljši so, ko jih še dišeče in sveže vzamemo iz pečice ter postrežemo ob juhi, enolončnici ali v sladki različici kot samostojen prigrizek. Lahko jih, recimo, ponudimo ob polčasu napete tekme, a bog ne daj med tekmo, če igra slovenska reprezentanca …
Sestavine za slano različico
- 600 g kakovostne moke
- 1 jajce
- 30 g masla
- 10 g soli
- 270 ml mleka
- 7 g suhega kvasa
- 2 žlici sladkorja
Za nadev:
večji šopek svežih zelišč (drobnjak, pehtran, listi mlade čebule ali špinače, meta, melisa, tolščak, vršički mladih kopriv ali druga samorasla užitna zelišča)
- 400 g pasirane skute
- 50 g masla
- 1 jajce za premaz
Priprava
1. Iz sestavin zamesimo mehko testo, podobno kot za kruh ali potico, ter pustimo, da vzhaja dobro uro.
2. Medtem pripravimo nadev: liste zelišč natrgamo v skledo, splaknemo z vodo in osušimo na krpi, nato pa na fino nasekljamo. Primešamo dobro odcejeno skuto in zmehčano maslo.
3. Vzhajano testo razvaljamo na velikost približno 60 x 40 cm, in premažemo z nadevom. Po daljši strani testo polžasto zvijemo, enako kot potico, nato pa zvitek narežemo na približno centimeter in pol široke kolute. Polagamo jih na pekač in vzhajamo še 20 minut. Premažemo jih s stepenim jajcem.
4. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pogačice pečemo približno 25 minut, ob tem preverimo, ali so dobile lepo zlatorumeno barvo. Postrežemo še tople.
Sladka različica
V nadev dodamo tri žlice sladkorja, rozine, brusnice, pest mletih oreščkov ali druge sestavine, ki se povežejo v harmoničen okus.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 26, št. 28, 9. julij, 2024.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
