Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept na preizkušnji: zeliščni polžki s skuto


S. M.
13. 7. 2024, 07.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Navdih za ta recept je nastal v Idriji, kjer poznajo številne jedi iz preprostih sestavin, a z vrhunskim okusom. Takšna je tudi zeljševka, svojevrstna potica z nadevom iz drobnjaka in drugih svežih sezonskih zelišč, na primer mete, pehtrana, zelenih delov mlade čebule ali melise. Pripravijo jo v slani in tudi sladki inačici, ta ima v testu in nadevu sladkor ter rozine. Tekst: S. M. foto: SHUTTERSTOCK

recept na preizkusnji.jpg
revija Jana
Zeliščni polžki s skuto

Tradicionalni recept je nekoliko prilagojen, a enako zanimiv. Tako so nastali sočni zeliščni polžki z nekaj dodatki v nadevu. Narediti jih je preprosto in privošči si jih lahko vsak začetnik. Najboljši so, ko jih še dišeče in sveže vzamemo iz pečice ter postrežemo ob juhi, enolončnici ali v sladki različici kot samostojen prigrizek. Lahko jih, recimo, ponudimo ob polčasu napete tekme, a bog ne daj med tekmo, če igra slovenska reprezentanca …

Sestavine za slano različico

  • 600 g kakovostne moke
  • 1 jajce
  • 30 g masla
  • 10 g soli
  • 270 ml mleka
  • 7 g suhega kvasa
  • 2 žlici sladkorja

Za nadev:

večji šopek svežih zelišč (drobnjak, pehtran, listi mlade čebule ali špinače, meta, melisa, tolščak, vršički mladih kopriv ali druga samorasla užitna zelišča)

  • 400 g pasirane skute
  • 50 g masla
  • 1 jajce za premaz

Priprava

1.     Iz sestavin zamesimo mehko testo, podobno kot za kruh ali potico, ter pustimo, da vzhaja dobro uro.

2.     Medtem pripravimo nadev: liste zelišč natrgamo v skledo, splaknemo z vodo in osušimo na krpi, nato pa na  fino nasekljamo. Primešamo dobro odcejeno skuto in zmehčano maslo.    

3.     Vzhajano testo razvaljamo na velikost približno 60 x 40 cm,  in premažemo z nadevom. Po daljši strani testo polžasto zvijemo, enako kot potico, nato pa zvitek narežemo na približno centimeter in pol široke kolute. Polagamo jih na pekač in vzhajamo še 20 minut. Premažemo jih s stepenim jajcem.    

4.     Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pogačice pečemo približno 25 minut, ob tem preverimo, ali so dobile lepo zlatorumeno barvo. Postrežemo še tople.

Sladka različica

V nadev dodamo tri žlice sladkorja, rozine, brusnice, pest mletih oreščkov ali druge sestavine, ki se povežejo v harmoničen okus.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 26,  št. 28, 9. julij, 2024.

nasl_Jana_28.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.