Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept na preizkušnji: Školjke v buzari


Lara Jelen
7. 7. 2024, 03.55
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsako leto se na morju odpravimo v ribarnico po klapavice. Prijatelj Aljoša iz njih napravi fantastične školjke v buzari. Jaz sem v letni kuhinji sredi kampa takrat odgovorna za sekljanje česnovih strokov. Čim bolj na drobno, vedno slišim nekje v ozadju. In že zadiši ...       Tekst: LARA JELEN   Foto: SHUTTERSTOCK

recept na preizkusnji.jpg
revija Jana
Školjke v buzari

Sestavine

  • 1,5 kg svežih klapavic
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • manjši šopek peteršilja
  • 4 žlice drobtin
  • 250 ml pasiranega paradižnika
  • 2 dl belega vina

Priprava

1. Školjke temeljito očistimo in operemo. Uporabimo samo zaprte školjke, odprte zavržemo.

2. V široki kozici ali ponvi najprej segrejmo olje in dodamo sesekljano čebulo. Pražimo, da postekleni, nato dodamo še sesekljan česen in peteršilj ter na hitro še malo popražimo.

3. Dolijemo pasiran paradižnik in belo vino ter dodamo krušne drobtine. Kuhamo, da zavre.

4. Dodamo školjke, pokrijemo in kuhamo na visokem ognju 5 minut. Školjke nato dobro premešamo, da jih oblije omaka, in pokrito kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Zdaj velja nasprotno kot na začetku zgodbe. Užitne so školjke, ki so se med kuhanjem odprle. Tiste, ki se niso, zavržemo. 

Ne solimo!

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 26, št. 27, 2. julij, 2024.

jana27.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.