Recept na preizkušnji: Ješprenjeva juha
Ne, to ni ričet, ampak čisto druga zgodba, sicer pa enako izdatna in polnovredna juha, zelo primerna za kak hladnejši dan.

Ena od njenih dobrih strani je, da skoraj nikoli ni enaka, na okus odločilno vplivata slanina in prekajena svinjina. Mi smo na primer zadnjič žrtvovali slanino krškopoljca in arome so bile take, da bi se človek lahko že z njimi nasitil. Navadna panceta je veliko milejša.
Toplo priporočam skrajno previdnost s soljo, počakajte čisto do konca in odmerjate jo po zrncih. Nič ne bo škodil kakšen krompir več, kot zahteva recept, mi tudi ne damo nasekljane stebelne zelene, ker nismo njeni ljubitelji, ampak samo četrt gomolja.
Sestavine za 4 osebe
- 100 g ješprenja
- 100 g slanine, narezane na kocke
- 100 g prekajene svinjine, narezane na kocke
- 1 steblo zelene, narezano na majhne kocke
- 1 krompir, prav tako narezan na majhne kocke
- 1 por, narezan na kolute
- 1 majhna čebula
- sol
Priprava
1. Nakockano slanino stresemo v lonec in pražimo, dokler maščobni del ne postekleni.
2. Ješprenj splaknemo in stresemo v lonec skupaj z nakockano prekajeno svinjino. Premešamo, prilijemo liter in pol vode ter kuhljamo uro in pol, občasno premešamo. Bolj nestrpni naj raje posežejo po ješprenju, ki je skuhan že v 30–40 minutah, a izkušnje kažejo, da dolga kuha okusa ne špara.
3. Po uri in pol vsujemo k ješprenju korenje, zeleno, krompir, por in kar celo čebulo. Solimo in kuhamo še 30 minut.
Vabimo vas, da si še več zanimivih receptov preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se