Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Razkošni kolač za praznično mizo


Katja Kmet
21. 12. 2017, 14.57
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Slavnostna večerja seveda ne more miniti brez sladice, ki pa mora biti nekaj posebnega.

kolac bozicni.jpg
Shutterstock

Božični kolač

Za 20 kosov

Priprava in pečenje: 75 minut

Sestavine: za nadev: 1,5 lončka (225 g) posušenih (a mehkih) marelic * 1 lonček (100 g) rozin * 6 žlic pomarančnega likerja ali soka * 200 g surovega marcipana; * za testo: 1 lonček sladke smetane (200 g) * 1,5 lončka sladkorja (60 g) * 1 vaniljev sladkor * ščep soli * 4 jajca * 2,5 lončka pirine moke (330 g) * 1 pecilni prašek * maslo za pekač * 100 g masla za premaz * 100 g sladkorja v prahu za posipanje.

Priprava: Marelice na drobno sesekljamo, damo v skledo skupaj z rozinami, pokapljamo z likerjem ali s sokom in pustimo stati. Marcipan oblikujemo v 30 cm dolgo klobaso. Potem pripravimo testo: v skledo damo smetano, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dobro zmešamo z električnim ročnim mešalnikom. Med počasnim mešanjem nato postopoma dodajamo drugo za drugim jajca (naslednje jajce dodamo šele, ko se prvo poveže s sestavinami v skledi), pa moko, pomešano s pecilnim praškom. Zmešamo, da dobimo gladko, a nekoliko mehko testo. Nazadnje premešamo sestavine še z lopatko. Dodamo in primešamo rozine ter marelice. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Namastimo model za božični kolač (ali običajni škatlasti model za kolače) in ga rahlo pomokamo. V model damo polovico testa, nanj položimo marcipan, na vrh pa porazdelimo še preostanek testa. Model postavimo za 20 minut v pečico, nato pokrijemo kolač v modelu s kosom papirja za peko in pečemo še od 10 do 15 minut. Naredimo preizkus: na sredini prebodemo kolač z zobotrebcem – če se ga drži testo, ko ga izvlečemo, podaljšamo peko za 10 minut. Pečeni kolač vzamemo iz pečice. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modelu, nato ga zvrnemo na rešetkast podstavek. V kozici razpustimo maslo. S čopičem premažemo še topli kolač z maslom, in ga potresemo s sladkorjem v prahu. Postopek ponavljamo, da nam nazadnje zmanjka sestavin – zadnja plast je sladkor v prahu. Pustimo, da se kolač ohladi. Najboljši je, dokler je svež, zato ga ne pečemo na zalogo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.