Prvi Slovenec v francoski kuhinji
Jaka Čižman – Slovenec, ki je osvojil tudi Francoze

Sveže lokalne sestavine, raznovrstnost jedi, pa tudi natančnost pri pripravi in seveda uživanje v družbi ob hrani: vse to so zakonitosti francoske kulinarike, poudarja Jaka Čižman, kuharski mojster, ki je osvojil tudi Francoze. Pred sedmimi leti je postal prvi slovenski kuhar, ne kuhar, ampak šef, v rezidenci francoskega veleposlaništva. Pred njim so to službo opravljali le njegovi francoski predhodniki.
Čižman francosko kulinariko spoznava že od začetka kariere, od diplomske naloge na višji gostinski šoli na Bledu. Pozneje je delal v francoski restavraciji Chez Eric in se kmalu uvrstil med prodorne mlade generacije slovenskih šefov, ki so kulinariko razumeli sodobno, ustvarjalno in zunaj dotedanjih okvirov.
V tem času je večkrat delal v Franciji in spoznaval delo svojih kolegov. Kot prvi Slovenec je obiskoval tudi enega od programov ugledne francoske zasebne kulinarične šole Lenôtre v Parizu, delal je v Londonu in na Azurni obali, tudi v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami.
Pred kratkim se je vrnil iz Pariza, z izobraževanja v Hôtel du Ministre, delu francoskega ministrstva, ki je namenjen protokolarnim dogodkom. Na njem je bil drugič.
Kako bi torej predstavil francosko kulinariko? »Zahtevna stvar glede na njeno raznovrstnost,« pravi Čižman. »Vsaka pokrajina ima svoje posebnosti in sestavine, od juga dežele, ki je sredozemski, do severa, kjer namesto olivnega olja pogosteje uporabljajo maslo.«
Članek v celoti preberite v reviji Zarja št.11., 15.3.2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se