Pet zakonitosti uspešnega vlaganja
Zdaj ko je na vrtovih in tržnicah v izobilju pridelkov, si pripravimo ozimnico. Z nekaj dela in spretnosti lahko shranimo večino zelenjave in sadja za mesece, ko bo zunaj mraz ter ponudba sveže zelenjave zelo skopa. Takrat je res velik užitek, če si lahko postrežemo z jedmi, ki smo jih sami pripravili ter so ohranile veliko poletnega vonja in okusa. In še čas za kuhanje bomo prihranili.

Zdaj ko je na vrtovih in tržnicah v izobilju pridelkov, si pripravimo ozimnico. Z nekaj dela in spretnosti lahko shranimo večino zelenjave in sadja za mesece, ko bo zunaj mraz ter ponudba sveže zelenjave zelo skopa. Takrat je res velik užitek, če si lahko postrežemo z jedmi, ki smo jih sami pripravili ter so ohranile veliko poletnega vonja in okusa. In še čas za kuhanje bomo prihranili.
1. Posoda, v katero vlagamo, mora biti čista in pomita s čim bolj vročo vodo, jedi pa morajo biti pasterizirane, kar pomeni, da jih segrejemo do vrelišča, oziroma sterilizirane, torej jih prevremo. Tako preprečimo, da bi se v njih razvili mikroorganizmi, potem ko posodo zapremo s pokrovčki. Dobro je tudi, da jedem dodamo sestavine, ki so naravni konzervans, na primer sol, olje, kis ali sladkor.
2. Kozarce z ozimnico ohlajamo čim počasneje, tako podaljšamo pasteriziranje. Običajno jih takoj, ko jih zapremo, prekrijemo z debelejšimi krpami ali odejo, pod katero ostanejo vroči še nekaj ur.
Po nekaj dneh preverimo, ali se je pokrovček katerega od kozarcev napel, kar pomeni, da pasterizacija ni uspela. A to se zgodi le redko, če upoštevamo glavna pravila.
3. Zelenjava, ki jo vlagamo, mora biti zdrava, sveža in zrela. Vse dele, ki so načeti ali poškodovani, odstranimo.
4. Običajno vlagamo večjo količino zelenjave, zato vnaprej presodimo ter pripravimo primerno veliko posodo in kozarce, ki jih bomo potrebovali. Sestavine v receptih ustrezno pomnožimo glede na želeno količino.
5. In še opozorilo: pri delu z vročo posodo je treba ravnati zelo previdno, da se ne opečemo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se