© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Prigrizki za poletne večere


Sonja Grizila
5. 8. 2016, 14.52
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Posedeti zvečer kje zunaj, ob kozarčku in drobnih prigrizkih – tudi to je del prijetne sprostitve. Recepti za štiri.

shutterstock_324368156.jpg

Jetrca z majaronom
 Potrebujemo 800 g puranjih jetrc, moko, 10 strokov česna, pest majaronovih lističev, balzamični kis, olje in začimbe.
 Jetrca zrežemo na pol centimetra debele trakove, jih oprašimo z moko in spečemo na olju, da porjavijo z vseh strani. Solimo, popramo in shranimo na toplo. Česen in majaron zmiksamo, dodamo pet žlic oljčnega olja in dve žlici kisa, dobro premešamo in prelijemo po jetrcih. Ponudimo s kruhom.
 
Frtalja s kozicami


 Potrebujemo 6 jajc, 2 čebuli, 10 žlic moke, 200 g kuhanih kozic, šopek peteršilja, olje in začimbe.
 Jajca stepemo, dodamo zmleto čebulo, zrezane kozice, moko, sesekljan peteršilj, sol in poper. Dobro premešamo in damo v hladilnik vsaj za dve uri. Potem z zajemalko zajemamo testo, ga zlijemo v naoljeno vročo ponev in spečemo z obeh strani. Frtalja naj bo debela približno pol centimetra. Narežemo na trikotnike in ponudimo toplo ali hladno.

Ocvrte oljke in žajbelj

 Potrebujemo 25 zelenih in črnih oljk brez koščic, 40 velikih žajbljevih listov, moko, 2 jajci, malo mleka, 4 žlice sezama, skodelico drobtin in olje za cvrtje.
 Oljke z nožkom za ribanje limone malce podrgnemo, da niso gladke, žajbljeve liste operemo in osušimo. Oboje povaljamo v moki, odvečno otresemo. Stepemo jajci z nekaj žlicami mleka, solimo. Drobtine pomešamo s sezamom. Oljke in liste namočimo najprej v jajca, nato povaljamo v drobtinah in ocvremo, ocvrte zložimo na vpojni papir, da popivna odvečno maščobo. Ponudimo jih tople ali hladne z okisano zelenjavo, narezkom in tatarsko omako.


 
 Pikantne hruške
 Potrebujemo 6 velikih zrelih, a še čvrstih hrušk, 200 ml kisle smetane, 50 ml majoneze, 1 žlico gorčice, žlico naribanega hrena in začimbe.
 Hruške razpolovimo, odstranimo pečke in zrežemo na trimilimetrske rezine. Razporedimo jih po pladnju. Za omako vse sestavine pomešamo, solimo, malce popramo in stepemo. Hruške polijemo z omako. V hladilniku naj jed počiva dve uri. Zraven se poda pršut, sir ali pečen ribji file.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.