© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Praznična darila, narejena z ljubeznijo


Sara Lipovšek
14. 12. 2020, 22.15
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vedno bolj stremimo po preprostem, uporabnem, dišečem, tistem iz domače kuhinje. Naj se zato za letošnji božič otrok v nas prebudi in naša ustvarjalnost zaživi. Le kdo se ne bi razveselil doma izdelanega darila in dobrot?! Izvirnih zamisli, s čim vse lahko presenetimo svoje najbližje, nam je natrosila Metka Ternjak Gomboc, ki jo poznamo iz oddaje Vrtičkanje. Tekst: SARA LIPOVŠEK

ideje za darila dedoles za okvir foto 4.jpg
Zarja Jana
Ideje za darila

Metka ni samo spretna vrtičkarica, pripravlja in vodi tudi Delavnice zdravja – naredi sam za vse tiste, ki želijo za svoje zdravje in naš planet narediti nekaj več. Njeni predlogi, kaj podariti za božič, so naravnost fantastični!

TRADICIONALNI PIŠKOTI IZ KOZARČKA

Potrebujemo (za srednje velik  kozarec):

  • 85 g moke (lahko je tudi polnozrnata ali brezglutenska)
  • žlička vinskega kamna ali pecilnega praška
  • 35 g rjavega sladkorja (trsni, kokosov)
  • 30 g na grobo mletih orehov, lešnikov ali mandljev
  • 25 g na grobo naribane črne čokolade
  • polovica žličke presnega kakava
  • polovica žličke drobno mlete pomarančne lupinice

Postopek: Po plasteh nalagamo izmenjaje sestavine vse do vrha. Kozarček zapremo. Zraven priložimo navodilo.

Navodilo: Sestavine iz kozarčka stresemo v skledo in dodamo:

- 65 g masla in
- 1 manjše jajce

Zgnetemo testo, ki naj na hladnem počiva 1 uro. Nato izrežemo piškote, ki jih spečemo pri temperaturi okoli 200 stopinj do zlato rumene barve. Lahko jih poljubno okrasimo.

JABOLČNI ŽELE

Potrebujemo:

  • 200 g fino naribanih jabolk ali jabolčnega soka
  • 2 žlici pektina
  • 20 g trsnega sladkorja (sladkosnedi ga lahko dodajo večjo količino)
  • čili, ingver, kandirani koščki pomaranče, koščki črne čokolade ali cimet

Priprava: Jabolčni pire ali sok nalijemo v lonec. Pektin pomešamo z manjšo količino sladkorja in dodamo masi. Vse skupaj zavremo, dodamo še preostali sladkor in kuhamo nekaj minut. Vmešamo nasekljan (mlet) čili ali ingver, če nam ni všeč pikantnost, dodamo cimet, čokoladne koščke ali kandirane koščke. Žele nalijemo v sterilne kozarčke. Te med strjevanjem želeja obrnemo na glavo, da se čili ali drugi dodatki enakomerno porazdelijo. Prekrijemo s tako odejo, da se počasi ohladijo. Opremimo z lepo etiketo.

NAMIG

Zanimiva je kombinacija toplega in pikantnega okusa čilija (ali ingverja) ter jabolk. Spremlja nas lahko pri zajtrku, malici, kot slastno sladko nasprotje se poda k pikantnim sirom ali mesu. Cimet in jabolka sta že od nekdaj najboljša prijatelja, a kandirani koščki ali koščki čokolade v jabolčni zmesi vas bodo navdušili. Če pa imate v shrambi še hruške, so odlična zamenjava za jabolka.

ČAJ »ZA POJEST«

Potrebujemo: 

  • žličko rozin
  • žličko posušenih brusnic, jagod goji
  • žličko pomarančnih in limoninih lupinic
  • žlico na koščke narezanih posušenih krhljev jabolk in/ali hrušk, sliv
  • žličko fino mletega šipka
  • ščep vanilje, cimeta ali ingverja – za zimske dni

Priprava: Vse sestavine pomešamo. Napolnimo kozarček ali vrečico, ki jo zavežemo s trakcem ali rafijo. Če pripravljamo čaj zase, damo v 2 dcl vroče vode žličko zmesi in zavremo. Pustimo 10 minut, potem ponudimo z žličko. Čaju lahko dodamo še nekaj limoninega soka ali nekaj kapljic ruma. Odličen čaj brezdodatnih konzervansov in ojačevalcev okusa.

REFOŠKOV LIKER

Potrebujemo:

  • 1 l refoška
  • 40 dag mletega trsnega sladkorja
  • 1 limono in 1 pomarančo   
  • 2 dl ruma
  • ščep vanilje

Priprava: V vinu med segrevanjem raztopimo sladkor, dodamo na rezine narezane agrume in kuhamo na zmernem ognju 5 minut. Precedimo, ohladimo, dodamo rum, premešamo in napolnimo stekleničke. Odlično darilo za vse ljubitelje domačih likerjev. Potrebujete le lepo stekleničko in pentljo, pa seveda kakšno lepo misel.



                   

OKVIR: Še recept za teranov liker

Potrebujemo: 7 dl dobrega terana, 40 dag trsnega sladkorja, 200 g zamrznjenih malin ali borovnic in 1,5 dl ruma. 
Postopek: V vinu med segrevanjem raztopimo sladkor, dodamo sadje in kuhamo na zmernem ognju 5 minut. Precedimo, ohladimo, dodamo rum in premešamo ter napolnimo stekleničke.

DIŠEČE KROGLICE IZ MIKANE VOLNE

Potrebujemo:  

  • nespredeno volno za polstenje
  • naribano ali na koščke narezano milo
  • toplo vodo
  • posodo ali lonček in podlago za delo
  • poljubno eterično olje

Postopek: V malo vroče vode raztopite koščke mila.

Manjši kos volne zmečkajte v kroglico ali naredite vozel. Nato ga zmočite z vročo milnico in rahlo ožmite. Okoli njega polagajte volno v tankih plasteh, vedno pravokotno na prejšnjo plast. Potem ga nežno sučite med dlanmi, da se začne volna polstiti in nastane kroglica. Po potrebi navlažite kroglico z milnico in zgladite na novo nanešene plasti volne. Trite oziroma sučite z vrtenjem – sprva zelo nežno, da se vlakna sprimejo, potem pa vse močneje, da se kroglica strdi.

Kroglice sperite in posušite (čez noč na radiatorju ali s fenom). Posušeno nakapljajte z eteričnim oljem. Kroglice lahko uporabite za odišavljenje avta, spalnice, v dnevnih prostorih, za izdelavo nakita, tudi za novoletno okrasje.Odlično ustvarjanje, ki vas bo pomirilo in je primerno tudi za otroke.

OGRLICA S KROGLICAMI IZ MIKANE VOLNE

Potrebujemo:

- poljubno število volnenih kroglic (odvisno od dolžine vrvice)

-  perlice (gumbe)

- močan sukanec (najlonsko vrvico za ribolov)

- šivanko

Postopek: Na vrvico ali nit nanizamo izmenjaje volnene kroglice in perlice. Ogrlica je lahko pisana, barve se lahko prelivajo ali je enobarvna. Naj ima vaša domišljija prosto pot.

NEGOVALNO, NEŽNO OBARVANO MAZILO ZA USTNICE

Potrebujemo:

- 2 g arganovega olja
- 3–4 g čebeljega voska
- 2 g kakavovega ali kokosovega masla
- 2g ricinusovega olja
- 6 g ognjičevega ali kamiličnega macerata
- po želji 1 kapljico stoodstotno naravnega eteričnega olja čajevca in za obarvanje odtenek mice po lastnem izboru


Postopek: V vodni kopeli med neprestanim mešanjem skupaj segrejte vosek, maslo in macerat do približno 60 °C (da se čebelji vosek popolnoma stopi). Vzamete čašo iz kopeli, dodajte arganovo in ricinusovo olje ter med mešanjem eterično olje in mico. Dobro razmešajte in napolnite tulce ali posodice. Mazila za ustnice so brez sintetičnih sestavin in ne naredijo naših ustnic odvisnih od mazil. Sestavine, ki jih uporabimo, negujejo in regenerirajo, varujejo pred mrazom, soncem, vetrom.

ZELIŠČNI MOŠNJIČEK ZA KOPANJE



Potrebujemo:  

  • 50 g grobe morske soli
  • 50 g mletih ovsenih kosmičev
  • žlička gline
  • žlica poljubno izbranih zelišč
  • nekaj kapljic negovalnega olja
  • 2–4 kapljice naravnega eteričnega olja ilanga ilanga, vrtnice, pelargonije ali pomaranče

Postopek: Morski soli dodajte kosmiče, glino in zelišča, premešajte ter pokapljajte z negovalnim oljem in eteričnim oljem. Zapakirajte v vrečico ali iz koščka blaga naredite mošnjiček in ga zavežite. Odlično je za uporabo v kadi za vse telo, lahko pa si privoščite tudi kopel za noge.

Za razvajanje in pomirjanje lahko dodate naravno sivkino in kamilično eterično olje, medtem ko utrujeno telo poživijo rožmarin, lovor ali žajbelj. Za poživitev obtoka sta odlična kopriva in rožmarin. Kopel si privoščimo po napornem dnevu, ko smo izčrpani, za malo razvajanja. Sprostila nas bo, po njej bo naša koža nežna in negovana pa še prijetno se bomo počutili.

Zarja Jana, št. 5015. 12. 2020 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.