Osvežilen recept: kumarična juha igralke Lučke Počkaj
»Kuham, kolikor je potrebno, saj kuhanje ni moja največja strast. Vendar sem zaradi različnih netolerantnosti zelo pozorna na prehrano in skušam čim večkrat sama pripraviti obroke. Najraje imam kaj preprostega, kot je denimo osvežilna kumarična juha, ki jo lahko pojemo toplo ali hladno,« razkriva igralka Lučka Počkaj.

Toplo ali hladno?
Vedno pazi, da uživa veliko zelenjave v kombinaciji z raznimi žiti in stročnicami. »Čeprav nisem vegetarijanka, zelo nerada pripravljam meso in ga tudi zlahka pogrešam. Poletje je še posebej čas za pestre sveže solate. Ker pa imam nasploh rada raznovrstne zelenjavne juhe, jih pripravljam tudi zdaj. Kumarična juha, ki jo lahko pojemo tudi hladno, je že dolgo moja poletna stalnica,« razlaga igralka Slovenskega ljudskega gledališča iz Celja.
Sestavine
- 2 srednje veliki kumari
- 1 čebula ali več manjših šalotk (približno 6)
- sol, poper, olivno olje
- 4 dl juhe (lahko tudi 1 goveja kocka)
- 1 dl vode
- navaden jogurt (ali kisla smetana)
- po želji: nasekljan svež koromač
Priprava
1. Sesekljamo čebulo in jo približno pet minut pražimo na olju. V manjši kozici pripravimo oz. segrejemo juho.
2. Medtem ko se čebula praži, olupimo kumari in ju narežemo na manjše kocke. Te dodamo čebuli in vse skupaj pražimo še približno tri minute.
3. Zalijemo z juho in vodo, po želji dodamo še koromač. Kuhamo približno 15–20 minut, nato zmiksamo s paličnim mešalnikom ter solimo in popramo po okusu.
4. Juho lahko pojemo še vročo ali pa počakamo, da se ohladi, in ji dodamo še žlico navadnega jogurta ali kisle smetane. Nekateri ji dodajo še na drobne kocke narezan in kuhan krompir.
Objavljeno v reviji Jana, št. 27, 8. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
