© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Retro preobrazba: nostalgična vrnitev sardin


Vesna Meško
13. 7. 2025, 06.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V tujini so postale sardine v konzervi retro kulinarična atrakcija. Nekdaj so bile simbol skromnosti, danes pa kraljujejo na krožnikih kot hranljiv trendovski obrok.

recept na preizkusnji shutter.jpg
Shutterstock
Sardine na popečenem kruhu z limonino zeliščno gremolato

Sardine v konzervi so bile v 70. in 80. letih pogosta malica, ki so si jo privoščili zlasti moški. Se spomnite, kako so jih pomlatili s kosom kruha? Najmlajšim zaradi močnega okusa in vonja niso šle v slast, smo si pa nemara otroci Jugoslavije dobro zapomnili Šimeta, podobo mroža v mornarski opravi, ki je mahal v pozdrav s pokrova konzerve. A kje so ti časi …

Z večanjem ponudbe so sardine postopoma izginile s krožnikov, nadomestila jih je sodobnejša hrana, zdaj pa se prav nič zadržano vračajo iz pozabe. Onkraj Atlantika in v Skandinaviji so sardine v konzervi postale prava kulinarična subkultura, izjemno priljubljena so namreč večerna druženja ob ribjem prigrizku (»tinned fish date nights«).

Se sprašujete, kako je to videti? Družba si pripravi retro ribe iz konzerve na popečenih kruhkih, vse skupaj pa popestrijo s pomakami, zelišči, olivami, pečenimi paradižniki in seveda kozarcem dobrega vina. Sardine so se tako znašle v prepletu preteklosti in sodobnih smernic ter dokazale, da se lahko tudi manj priljubljena jed spremeni v kulinarično atrakcijo.

Bi si želeli tudi vi po sodobno pripraviti sardine iz konzerve? Izvolite recept.

Sardine na popečenem kruhu z limonino zeliščno gremolato

Sestavine

  • 1 konzerva kakovostnih sardin v olivnem olju
  • 2 rezini kruha   
  • 1 strok česna
  • 1 bio limona (naribana lupinica + malo soka)
  • 1 žlička nasekljanega peteršilja
  • 1 žlička na drobno nasekljanih kaper
  • olivno olje
  • mleti poper
  • ščepec soli


Priprava

  1. Kruh popečemo v opekaču, da dobi lepo hrustljavo skorjo.
  2. Popečeni rezini kruha natremo s česnom.
  3. Sardine iz konzerve odcedimo in položimo na kruh.
  4. Pripravimo gremolato – milansko zeliščno omako. V skodelici zmešamo limonino lupinico, malo limoninega soka, na drobno nasekljan peteršilj, kapre, olivno olje, sol in poper.
  5. Sardine nežno prelijemo z zeliščno omako. Ravnamo se po okusu, lahko jih le pokapamo ali pa preliv nanesemo z žličko.   
  6. K prigrizku se lepo poda kozarec belega vina ali sveže limonade.

Namig

Jed lahko popestrimo s sladko-kislimi pečenimi češnjevimi paradižniki in okisanimi lističi rukole. Sardelicam se podajo tudi drobnjak, sveži koper, olive in različni zeliščni namazi.

 Prednosti uživanja sardin

Ste vedeli, kako zelo zdrave so sardine? Ta mala mastna riba skriva v sebi pravo zakladnico omega-3-maščobnih kislin, ki prinašajo številne koristi za telo. Pomagajo denimo blažiti vnetja, varujejo srce, možgane, sklepe in oči, hkrati pa podpirajo zdravje kože in imunskega sistema. Prinašajo tudi številne koristi za kožo, lase in splošno vitalnost telesa. Ponašajo se z obiljem vitamina D, meso pa skriva tudi selen, redko, a zelo pomembno mineralno snov, ki ima ključno vlogo pri delovanju metabolizma in ohranjanju zdravja srca. In še ena pomembna prednost: v eni porciji sardin je približno 28 gramov kakovostnih beljakovin, kar jih uvršča med izvrstne beljakovinske vire.

Objavljeno v reviji Jana, št. 27, 8. julij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Revija Jana,št 27
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.