© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Najpametnejše drevo na svetu


Metka McCully Žigon
13. 7. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tako je murvo pohvalil rimski pesnik Vegril, ker odžene liste zelo pozno spomladi in se tako izogne pozebi ter preživi tudi v hladnejših krajih. Uspeva po vsej Sloveniji. Izvira pa iz Kitajske (bela murva) in Perzije (črna).

murve, murvice
Shutterstock
Murva je drevo, murvice pa so njeni plodovi, sadeži.

Murva je drevo, murvice pa so njeni plodovi, sadeži. Nekateri jih uvrščajo med superživila, saj vsebujejo izredno veliko vitaminov in antioksidantov, poleg tega so prijetnega in zelo sladkega okusa, vendar pa kljub temu nizkokalorične.

Poznamo kar nekaj vrst murv. Tiste z belimi plodovi – Morus alba, s črnimi – Morus nigra, z rdečimi – Morus rubra in tudi take brez plodov – Morus platanifolia 'Fruitless'. Slednje so primerne za zasaditev na parkiriščih in tlakovanih dvoriščih, saj dajejo zelo lepo senco in ne mažejo tal z odpadlimi plodovi.

Murve so zelo odporne rastline. Hitro rastejo, nimajo bolezni, odporne so tako proti nizkim kot visokim temperaturam ter suši.

murve, murvice
Shutterstock
Marmelada iz murvic

PREHRANA

Murvice vsebujejo pravo bogastvo vitaminov, a ne kalorij, kar je res zanimivo, saj so po okusu zelo sladke. Uživamo jih sveže. Dodamo jih v sadne solate in sladice. Izvrstne so tudi posušene. Te jemo namesto bonbončkov, kadar si želimo kaj sladkega. Z njimi zdravo posladkamo tudi smutije ali kosmiče za zajtrk. Uporabljamo jih enako kot rozine v pecivu. Če posušene prelijemo z vrelo vodo, dobimo okusen čaj. Murvice lahko tudi zamrznemo. Presežke predelamo v shranke: marmelade, sokove, sirupe, likerje …

Marmelada iz murvic

Je prava poslastica. Z lahkoto jo naredimo.

Sestavine:

-          1 kg  zrelih murvic

-          2 žlici balzamičnega kisa

-          1,5–2 skodelici sladkorja

-          lupinica ene bio pomaranče ali ene bio limone

-          sok ene limone

-          1 kislo jabolko – večje

-          ¼ žličke cimeta – če želite

Kis iz belih murvic

Izvrstnega okusa.

Sestavine:

-          1 l jabolčni kis

-          2 jušni žlici medu

-          ščep soli, vejica pehtrana – po želji

-          2 skodelici svežih zrelih belih murvic

Priprava: v dovolj velik stekleni kozarec za vlaganje dajte oprane murvice, prelijte jih z jabolčnim kisom, medom. Če želite, lahko dodate še vejico pehtrana, ker murvice nimajo kakšnega posebnega vonja. Vse namakajte 30 dni na sobni temperaturi. Občasno premešajte. Nato precedite skozi sito in še skozi blago. Spravite v čiste steklenice na hladno.

Uporabite kot polivko za solate. Poleti lahko tudi za žejo. V velik kozarec hladne vode dajte žlico kisa in ščep soli. Dobite naraven izotonični napitek, ki je zdrav in lepo odžeja. Tudi okus je prav dober.

murve, murvice
Shutterstock
V Sloveniji je najbolj znana Fabijanijeva murva v Kobdilju, ki je stara med 400 in 600 let.

Smuti iz murvic

Izvrsten za zajtrk ali malico.

Sestavine:

-          3 skodelice zrelih murvic

-          ½ skodelice sladkorja (lahko tudi izpustite ali dodate žlico medu)

-          sok  ene limone

-          1 ½ skodelice vode

Priprava: murvice operite in dajte v blender skupaj s preostalimi sestavinami. Zmeljite, precedite skozi cedilo (ne pregosto) in natočite v kozarce. Okrasite s svežo meto. Če želite gostejši smuti, dajte manj vode ali dodajte eno banano.

Sok iz murvic

Sestavine:

-          2 kg popolnoma zrelih murvic

-          1 kg sladkorja

-          ½ l vode

-          sok ene limone

-          ½ žličke citronske kisline

murve, murvice
Shutterstock
Sok iz murvic

Priprava: murvice na hitro operite. Dajte jih v večji lonec z vodo in sladkorjem ter kuhajte na zmernem ognju pol ure, nato precedite. Dodajte sok ene limone in ½ žličke citronske kisline. Goščo murvic, ki ostane, lahko dodate hrani za prašiče ali kokoši ali pa na kompost. Sok še enkrat zavrite in vročega nalijte v vroče steklenice. Takoj zaprite in pustite, da se ohladi. Po okusu ga redčite z vodo. Z njim lahko posladkate tudi zeliščne čaje pozimi. Ohrani se najmanj eno leto v temni, hladni shrambi.

Granola s suhimi murvicami

Izvrstna za zdrav zajtrk.

Sestavine:

-          1 skodelica posušenih murvic

-          1 skodelica drugega posušenega sadja (rozine, datlji, slive, marelice, brusnice,..)

-          1 skodelica raznih oreščkov (mandlji, lešniki, orehi)

-          3 skodelice ovsenih kosmičev

-          1 žlička cimeta v prahu (po želji)

-          3 žlice masla ali 3 žlice kokosove maščobe

-          3 žlic medu

Priprava: vse suhe sestavine zmešajte v veliki skledi. Stopite maslo, zmešajte ga z medom in primešajte k preostalim sestavinam. Dajte vse na pekač, obložen s peki papirjem, in pecite v pečici na 160 stopinjah Celzija 20 minut. Občasno premešajte. Nato vzemite iz pečice in pustite, da se vse ohladi na sobni temperaturi, ter spravite v ustrezno posodo za kosmiče.

ZDRAVILO

Kot sem že omenila, so murvice pravo superživilo. Vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov, predvsem vitamina C, mineralov, antioksidantov in polifenolov. Njihovo uživanje izboljša prebavo, metabolizem in ugodno vpliva na srce. Raziskave kažejo, da murvice uravnovešajo krvni sladkor, zmanjšajo holesterol in celo zavirajo rast rakavih celic. Za uživanje so primerni le plodovi. Murvini listi in veje vsebujejo bel mleček (lateks), ki ni primeren za ljudi. V zdravilne namene murvice uživamo sveže, predelane v obliki ekstraktov, čaja in kapsul.

KOZMETIKA

Vsebujejo veliko protivnetnih snovi, ki pomagajo pri dražeči in pordeli koži. Kožo gladijo, pomirijo in naredijo mehko. Kozmetična industrija zato murvine izvlečke vključuje v vse številnejše kozmetične izdelke. V kozmetične namene lahko uporabimo vse dele murv – skorjo, liste in plodove.

VRT

Murve je zelo preprosto gojiti. Hitro rastejo in nimajo agresivnih korenin, zato so primerne za zasaditev parkirišč ter tlakovanih dvorišč. Dajejo zelo lepo senco. Za ta namen izberite sorto brez plodov. Sicer pa murvo posadite na sadni ali okrasni vrt. Ima lepe liste in je lepo drevo, cvetovi pa niso prav opazni.

Kokoši, prašiči in drobnica radi pojedo odpadle plodove.

ZAMNIMIVOSTI

V Sloveniji je najbolj znana Fabijanijeva murva v Kobdilju, ki je stara med 400 in 600 let.  Obseg njenega debla pa meri kar šest metrov in pol.

Cesarica Marija Terezija je zaukazala, da morajo ob poroki ali rojstvu posaditi ob hiši murvo. Navada je bila, da so na vzhodno stran hiše sadili belo murvo, na zahodno pa črno.

Pred prvo svetovno vojno so tudi v naših krajih gojili murve zaradi sviloprejk. Moja babica je pripovedovala, kako so tudi pri njih doma imeli veliko murv, s katerimi so hranili gosenice sviloprejk. Te so vsak dan dobile ogromno sveže nabranih murvinih listov in jih jedle z veliko slastjo, ko so bile primerno velike, so se zapredle v kokon iz svilene niti, ki jo proizvedejo same. Te zapredke so nato prodali v bližnjo tekstilno tovarno. Če bi dopustili, da se iz kokona razvije metulj, bi dobili zelo lepe, bele in velike metulje.

OPOZORILO

Murvice so varne in priporočljive za uživanje. Kot pri vsaki stvari pa moramo biti zmerni tudi pri njih. Možno je, da je kdo alergičen na murvice. Kdor jemlje zdravila za nižanje krvnega tlaka, naj bo pozoren in naj jih uživa v minimalni količini, saj lahko še dodatno znižajo krvni tlak.

Objavljeno v reviji Jana, št. 27, 8. julij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Revija Jana,št 27
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.