Tri odlične ideje za jedi iz sezonske zelenjave
Obilica sezonske zelenjave nam omogoča, da vsak dan skuhamo kaj dobrega, predvsem pa raznovrstnega. Naj vam idej za dobro kosilo nikoli ne zmanjka! Tekst: L.J. Foto: PROFIMEDIA

Narastek z rikoto, blitvo in paradižnikom
Sestavine
400 g blitve
2 stroka česna
250 g rikote
4 jajca
80 g parmezana
4 paradižniki
80 g masla
2 žlici olivnega olja
pest timijana
1 čili
sol po okusu
mleti poper po okusu
ščepec muškatnega oreščka

Priprava
1. Oprano in očiščeno blitvo narežemo na koščke, olupljen česen sesekljamo, čili pa narežemo na kolobarje. Na vročem olju prepražimo česen in čili, dodamo blitvo, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, dušimo 5 minut, odcedimo odvečno tekočino in pustimo, da se ohladi.
2. V skledi zmešamo rikoto, jajca in dve tretjini naribanega parmezana. Mešanici dodamo dušeno blitvo in jo po potrebi začinimo s soljo. Vse skupaj vlijemo v pekač, zmes obložimo z narezanim paradižnikom, potresemo s preostalim parmezanom, pokapamo z olivnim oljem in dodamo timijan.
3. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 190 °C približno 30 minut in postrežemo.

Bučkina rižota s piščancem
Sestavine
400 g piščančjih prsi
120 g bučk
1 šalotka
olivno olje
400 g riža arborio
100 ml belega vina
500 ml zelenjavne ali perutninske juhe
100 g naribanega parmezana
80 g masla
sol in poper
sveža zelišča za okras
Priprava
1. Piščančje prsi in bučke narežemo na manjše kose. Šalotko olupimo in na drobno sesekljamo. Meso prepražimo na olivnem olju; takoj ko začne dobivati barvo, dodamo sesekljano šalotko, pustimo, da porumeni, nato dodamo riž. Na kratko prepražimo, prilijemo belo vino in mešamo, dokler ne zabrbota.
2. Rižu postopoma dodajamo juho. Po približno 15 minutah dodamo bučke, na koncu vmešamo še parmezan in maslo. Začinimo s soljo in poprom ter okrasimo s svežimi zelišči.

Tris stročnic s piščančjimi prsmi
Sestavine
600 g piščančjih prsi
sol in poper
olivno olje
1 čebula
3 stroki česna
400 g čičerke iz konzerve (suho čičerko kuhamo dlje časa)
100 ml belega vina
70 g rdeče leče
50 g zelene leče
5 vejic timijana in rožmarina
100 g stročjega fižola (ali mladih grahovih strokov)
Priprava
1. Piščančje prsi narežemo na večje kose, jih začinimo s soljo in poprom ter popečemo na vročem olivnem olju, da se lepo obarvajo z obeh strani. Nato meso vzamemo iz ponve in damo na stran. V ponev dodamo na drobno sesekljano čebulo in česen, pražimo 3 minute, dodamo čičerko in meso vrnemo v ponev.
2. Vse skupaj prelijemo z belim vinom, dodamo 100 ml vode in na nizkem ognju kuhamo 10 minut. Dodamo obe vrsti leče in po želji še stročji fižol ter kuhamo še 20 minut. Če stročnice popijejo vso vodo, jo ponovno prilijemo (lahko tudi jušno osnovo za še več okusa).
Tik pred koncem kuhanja dodamo zelišča in mlade grahove stroke (kadar so na voljo in če nismo že prej uporabili stročjega fižola). Začinimo s soljo in poprom.
NASVET
Lečo pred kuhanjem namakamo v vodi, najbolje čez noč, saj bo tako hitreje kuhana in lažje prebavljiva.
Objavljeno v reviji Jana, št. 27, 8. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
