Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Okusi z domačega vrta – za zimske dni


Renata Ucman
5. 9. 2016, 23.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kako vložiti koruzo, zeleni paradižnik in kakšna je najboljša mešanica kisa za vlaganje

vlozena_zelenjava2.jpg
Iztok Dimc
Vložena zelenjava

Patricija Šenekar z ekološke kmetije Hiška zelišč v Hrastju pri Limbušu sicer največ pozornosti posveča zeliščem in izdelovanju zeliščne kozmetike, vendar zaradi svoje vsestranskosti z zelišči, začimbnicami in dišavnicami domiselno obogati tudi okuse domače vložene zelenjave. Zaupala nam je svoje recepte, kako sama za domačo ozimnico vloži koruzo, stročji fižol maslenec in bučke z baziliko ter skuha paradižnikov čatni.



Patricija Šenekar že vrsto let širi svoje znanje in si nabira izkušnje. V Hrastju pri Limbušu na obronkih Pohorja na ekološki kmetiji Hiška zelišč prideluje, nabira in predeluje približno 120 vrst zelišč. »Vse, kar počnem, mi je v veselje,« pripoveduje Patricija, lastnica in kreatorka prve slovenske certificirane ekološke kozmetike Sunna. Izobražuje se o čebelarstvu in apiterapiji, saj zadnji dve leti tudi čebelari. Zelišča, dišavnice in začimbnice so njena velika ljubezen, zato jih doma zelo domiselno uporablja tudi pri vlaganju domače zelenjave.

Zdrava, nepoškodovana in primerno zrela

Prvo pravilo pri vlaganju je, da mora biti zelenjava za vlaganje zdrava, nepoškodovana, primerno zrela in velika. Na primer, kumare za vlaganje naj ne bodo popolnoma dozorele, uporabimo še majhne. Za sok uporabimo popolnoma zrel paradižnik. Zelenjavo najprej skrbno izberemo in očistimo, medtem steriliziram kozarčke in pokrovčke. Najpreprosteje jih je kar prekuhati in posušiti v pečici. Pokrovčke je najbolje kupiti nove.

Če iz zelenjave pripravljamo omake, se lotimo kuhanja. Za vlaganje pa zelenjavo surovo naložimo v kozarce in jo prelijemo z mešanico kisa. Ta je lahko že vnaprej pripravljena in prekuhana. Tako nam v času vlaganja ni treba posebej pripravljati mešanice kisa in nam delo vzame manj časa. Kozarce z vloženo zelenjavo nato zapremo s pokrovčkom in naložimo v velik lonec z vodo, v katerem jih pokuhamo.

Več v Zarji št. 36, 6.9.2016


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.