© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ocvirkovka


Jana
10. 3. 2010, 09.14
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odlična potica poleg ocvirkov vsebuje tudi timijan in brinove jagode za izboljševanje prebave.

Ocvirkovka

Sestavine: testo naredimo iz 1/2 kg bele in 1/2 kg polnovredne moke ter kvasnega nastavka iz 20 g kvasa, decilitra mleka in žlice sladkorja. Potrebujemo še sol, nekaj brinovih jagod, velik šop svežih timijanovh lističev in 1/2 kg ocvirkov.

Priprava: Vzhajano testo razvaljamo, nanj vlijemo rahlo segrete ocvirke z nekaj zabele, potresemo s sesekljanimi brinovimi jagodami in timijanom. Testo zavijemo kot potico, postavimo na papir za peko, prešpikamo testo, pustimo vzhajati in po želji testo še premažemo z rumenjakom. Pečemo 3/4 ure pri temperaturi 180 stopinj. 

Posebnost so timijan in brinove jagode. Timijan ali vrtna materina dušica izboljšuje prebavo »težkih jedi«, zlasti svinjine. Omogoča izločanje strupenih snovi, krepi želodec in črevesje. Brinove jagode vsebujejo nenasičene maščobne kisline in izboljšujejo presnovne procese, izkoristljivost hranil in preprečujejo žarkost holesterola. Učinkujejo razstrupljevalno in vežejo maščobe že v črevesju.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.