Recept na preizkušnji: Noro dobra cvetačna juha
V hladilniku me je čakala krasna, snežno bela cvetača. Tokrat sem si zaželela napraviti popolno cvetačno juho, najboljšo doslej. Na svoje veselje in veselje vseh tistih, ki so jo jedli, poročam, da mi je uspelo.

Nisem izbrala samo enega recepta, temveč sem jih pregledala več in na koncu združila tisto, kar se mi je zdelo, da bi morda lahko pripeljalo do kulinarične čarovnije, h kateri navadno stremimo, kadar v kuhinji plešemo z lonci in sestavinami. Tokrat sem v cvetačni juhi prvič uporabila kokošjo jušno osnovo (kupljeno, domače nisem imela na zalogi) in čisto malo parmezana, ki me zadnje čase prijetno preseneča v jedeh, kamor prej še pomislila nisem, da bi ga dodala. Oboje se je izkazalo za odličen dodatek, ki je to preprosto jed popeljal do častitljivega naziva: gospa cvetačna juha.
Sestavine
1 cvetača
1 čebula
3 stroki česna
800 ml kokošje jušne osnove
100 ml mleka
1 žlica parmezana
50 g masla
¼ čajne žličke mlete sladke rdeče paprike
sol
pest orehov (po želji)

Priprava
1. V kozici stopimo maslo. Dodamo nasekljano čebulo in česen ter pražimo nekaj minut, da se čebula zmehča.
2. Cvetačo operemo in razdelimo na manjše cvetke (ali pač narežemo na manjše kose) ter dodamo čebuli. Prilijemo jušno osnovo, počakamo, da zavre, in pustimo nežno brbotati približno 10 minut.
3. Ko se cvetača zmehča, dodamo mleko, parmezan in mleto papriko. Posolimo in kuhamo še kakšne tri minute.
4. Juho odstavimo in spasiramo s paličnim mešalnikom.
5. Posebej na malo masla popražimo nasekljane orehe (1 minuta). Ta čas nalijemo juho v krožnike in posujemo s popraženimi orehi.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 8, 21. 02. 2023.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
