© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Nadevana jabolka z rdečim zeljem


Jana
25. 1. 2010, 02.24
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ponudimo s krompirjevim pirejem ali s krompirjevimi svaljki za samostojno jed.

Nadevana jabolka z rdečim zeljem

Za 4 osebe


Priprava: 40 minut
Kuhanje: 70 minut

Sestavine: 1 kg rdečega zelja * 150 g čebule * 1 žlica olja * 1 žlica masla * 2,5 dl sladkega rdečega vina * 4 lovorovi listi * 1 žlička kumine * 4 nageljnove žbice * pol žličke dišav za medenjake * od 2 do 3 žlice rdečega vinskega kisa * 100 g vloženih brusnic * sol * poper * 250 g na kockice narezane šunke * 4 kiselkasta jabolka * lovorov list.

Priprava: Zelje očistimo, zunanje liste odstranimo in zavržemo. Zeljno glavo narežemo na četrtine, kocen izrežemo, zelje pa na tanko naribamo. Olupljeno čebulo na drobno sesekljamo ter počasi pražimo na mešanici olja in masla, da se zmehča in postekleni. Dodamo rdeče zelje, premešamo in prepražimo. Zalijemo z vinom in z 2,5 dl vode, dodamo kis, začimbe ter dišave. Na šibkem ognju dušimo 30 minut. Dve žlici brusnic prihranimo, preostanek primešamo zelju. Solimo in popramo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Rdeče zelje naložimo v enakomerni plasti v pekač. Jabolka umijemo, na vrhu jim odrežemo pokrovček. Jabolka izvotlimo z nožkom. Šunko narežemo na kockice. Zmešamo 3 žlice narezane šunke in prihranjeni 2 žlici brusnic. Z mešanico napolnimo jabolka in jih pokrijemo z odrezanimi pokrovčki. Posadimo na plast rdečega zelja v pekaču in obdamo s preostankom šunke. Dodamo tudi lovorov list. Pekač pokrijemo s pokrovom ali s prilegajočim se kosom alufolije.  Jabolka pečemo v pečici od 25 do 30 minut. Potem odstranimo pokrov in pečemo še 10 minut, da se jed nekoliko zapeče.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.