Spanakopita – grška pita s špinačo in feto
Spanakopita je izvrstna tradicionalna grška jed. Postrežemo jo za predjed ali pa glavno jed skupaj s solato. Če jo pripravite s kupljenim vlečenim testom, ne boste imeli veliko dela.

Glavni sestavini nadeva sta špinača in sir feta. Namesto prve lahko uporabite blitvo, bučke ali por. Sama feto kombiniram s skuto in drugimi siri. Recept je zelo prilagodljiv. Tukaj je moja najljubša različica.
Sestavinea
- ½ kg sveže špinače (lahko tudi več)
- 250 g skute
- 250 g fete
- sol, muškatni orešek, limonina lupinica
- 50 g masla
- 1 zavitek vlečenega testa
Priprava
1. Špinačo operemo in prelijemo z vrelo vodo, da upade. Odcedimo in pustimo 5 minut, da se malce ohladi. Medtem v skledi zmešamo feto, skuto in začimbe. S soljo ne pretiravamo, ker je sir že slan. Nazadnje vmešamo še špinačo.
2. Maslo stopimo v ponvici. Plast vlečenega testa razgrnemo in jo s čopičem namažemo z maslom. Čez položimo drugo plast testa. Testo zrežemo na 5–8 cm široke trakove. Na sredino položimo žlico špinačnega nadeva in zavijemo v paketek ali trikotnik. Premažemo s stopljenim maslom in damo v pečino na 180 stopinj Celzija za 30 minut.
NAMIG: Ste naredili preveč nadeva? Primešajte mu riban parmezan, nato pa združite s kuhanimi testeninami in zapecite v pečici.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 24, 17. junij 2025.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se