Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Na temeljih zdravega razuma


Žana Kapetanović
25. 1. 2018, 15.43
Posodobljeno
29. 01. 2018 · 12:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Izbiramo najboljše prehranske bloge v Sloveniji.

fartelj.jpg
Mateja J. Potočnik
Urška Fartelj

Nominiranci bodo prvič predstavljeni na odprtem odru 4. Festivala celostnega zdravja v soboto in nedeljo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na stojnici projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko prevzamete glasovnice ali glasujete neposredno tukaj: GLASOVNICA SKUPAJ ZA ZDRAVJE

Rok za oddajo glasov je 28. februar.

V kulinariki Urške Fartelj, blogerke iz Murske Sobote, vse temelji na zdravem razumu, uravnoteženosti in končnem cilju – da družina zdravo je. Ker je prepričana, da je dobre stvari lepo deliti z drugimi, Urška svoja znanja in izkušnje podrobno razlaga in predano podarja na blogu 220 stopinj poševno. S svojim delom bi rada čim več ljudi prepričala, da je kuhanje naložba v zdravje in dobro vzdušje.

Predpasnik na klin! Ne, niste prav razumeli. Diplomirana organizatorka in menedžerka Urška ni predpasnika nikoli obesila na klin v tistem prenesenem pomenu, ampak zgolj dobesedno. V kuhinji se namreč rada počuti kot dama. Nima predpasnika, ker je domača kuhinja njeno delovno mesto, ki se prepleta z dnevno sobo, njeno delo je povezano z življenjem družine, mož in otroka pa so pomembni pokuševalci njenih jedi in tudi zaupanja vredni kritiki. Od lani je Urška polno zaposlena z delom za domačim štedilnikom, ki zdaj v resnici zahteva vsega človeka. Njen kuharski blog so ljudje vzljubili že na začetku. Domačnost, praktičnost, uporabnost. To so temelji Urškine »poševne« kuhinje. S svojimi recepti ne želi plašiti, ampak povedati, da je kuhanje lahko zabavno. Rada ima prvinske okuse. Z njimi se vrača v otroštvo, v babičino kuhinjo, na vrtove sosedov in v šolske čase, ko se je poglabljala v biologijo in kemijo. Najraje kuha in srka jedi na žlico iz preproste prekmurske kulinarike, vendar pa so znanja iz njenega rojstnega kraja zanjo zgolj izhodišče, saj boste na njenem blogu našli veliko več od tega. Urška namreč zelo rada eksperimentira in moderno prepleta s tradicionalnim.

Zdrave lokalne sestavine, kratek čas kuhanja in pravilno zaporedje. »Vedno razmišljam o tem, kako stare jedi pripraviti tako, da bodo bolj zdrave. Naše babice so resda kuhale sezonsko in lokalno, a so se glede na obseg dela, ki so ga morale opraviti, te jedi potem kar same – po dve do tri ure – kuhale ne štedilniku. Sama si prizadevam to isto jed skuhati v čim krajšem času, hkrati pa ohraniti vse pristne in prvinske okuse ter hranilne snovi. Nisem zagovornica strogih prepovedi. Tako je pri meni svinjska mast v nekaterih jedeh zaželena, če že ne nepogrešljiva. Seveda pa jo je treba uporabljati po pameti in v razumnih količinah. Ta filozofija velja tako v kulinariki kot v življenju nasploh.«

Ljubezen gre skozi želodec. »Če boste doma kuhali, se boste kaj hitro prepričali, da gresta ljubezen in zdravje skozi želodec. Veseli me, da moja otroka in mož zelo radi jedo vse, kar skuham. So se pa zdaj že navadili, da morajo počakati in da se ne smejo ničesar dotikati, dokler mama jedi ne poslika. 'Si že pofotkala?' potrpežljivo sprašujejo, čeprav se jim nad krožnikom že cedijo sline.«

Več v Zarji št. 4, 23. 1. 2018.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.