© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Mojstrske sladice Klemena Lampiča


Lara Jelen
27. 12. 2019, 11.18
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ne enega, tokrat vam ponujamo kar tri recepte za sladice. In to ne katere koli, temveč tiste, ki jih pripravlja kuharski mojster in slaščičar Klemen Lampič. Se še spomnite njegove lava cake – čokoladnega sufleja, ki je v letošnjem MasterChefu omehčal kolena strogim žirantom? Tudi za to zares okusno sladico (pišemo iz prve roke, ker smo jo v njegovi Naj kavarni poizkusili tudi sami) nam je Klemen razkril recept. Koga boste razveselili z njo za praznike? Tekst: LARA JELEN foto: ŠIMEN ZUPANČIČ

klemen lampic02.jpg
Zarja Jana
...

LAVA CAKE (ČOKOLADNI FONDANT)

Klemenov čokoladni fondant bi lahko mirno razglasili kar za sladico leta. Z njo je navdušil žirante, sotekmovalce in tudi gledalce MasterChefa. Zagotovo je marsikomu vzbudil željo, da poskusi pripraviti popoln čokoladni fondant s tekočo čokoladno sredico. »Skrivnost je v tem, da sladico pojemo še toplo, takoj, ko jo spečemo. Če jo pustimo predolgo stati, se bo sredica pregrela in posledično strdila,« razkriva. Brez skrbi, tudi če sredica ne bo ostala tekoča, bo tale sladica pregrešno dobra!

Sestavine: 110 g temne čokolade, 100 g masla, 70 g sladkorja, 3 jajca, 50 g moke.

Priprava: V vodni kopeli stopimo na drobno narezano čokolado in maslo. Primešamo sladkor in mešamo, dokler se ne stopi. Odstavimo in umešamo jajca, vsako posebej. Pristavimo nazaj in v zmes presejemo moko. Z metlico zmešamo v gladko kremo in nalijemo v namaščene modele za sufle.

Pečemo 7–11 min pri 180 °C (odvisno od velikosti modelčka). Ko fondant vzamemo iz pečice, ga samo še prelijemo z jagodnim pirejem z mandlji.

JAGODNI PIRE Z MANDLJI: 150 g jagod, pest mandljevih lističev, 20 g vaniljevega sladkorja, 40 g sladkorja (ali žlica medu), jedilna žlica masla.

Na maslu na hitro prepražimo mandlje, da zadišijo, dodamo jagode in kanček vode (če so jagode sveže). Pokuhamo, da se jagode razpustijo, nato dodamo sladkor in pokuhavamo še 10 minut, da voda povre in se omaka zgosti. Precedimo skozi gosto cedilo – tako se znebimo pešk jagod in mandljev, ki bi nam v nasprotnem primeru zelo posvetlili pire.

TIRAMISU

Sestavine: 4 jajca, 500 g sira maskarpone, 120 g sladkorja, 2 zavitka baby piškotov, pol litra kave, 2d l mleka, žlica ruma (po želji), kakav.

Priprava: Jajca nad vodno kopeljo zmešamo s sladkorjem do »belega« (dokler rumenjaki po dolgotrajnem mešanju ne posvetlijo), primešamo maskarpone in na koncu še na rahlo vmešamo stepen beljak. Tako smo dobili kremo.

Piškote na hitro namakamo v mešanico kave, mleka in ruma ter zlagamo v pekač drugega za drugim. Nanje bogato nadevamo kremo, na kremo pa postavimo še eno plast namočenih piškotov. Zaključimo s še eno plastjo kreme in posujemo s kakavom. Pustimo počivati v hladilniku vsaj 2 uri.

POTRATNA POTICA

Svetli biskvit: 3 jajca, 100 g sladkorja, 120 g moke, žlička pecilnega praška, 1 žlica olja, 2 žlici vroče vode.

Temni biskvit: enako kot svetli, le da dodamo 2 žlici kakava.

Kvašeno testo: 500 g moke, 70 g masla, 50 g sladkorja, 1 rumenjak, ščep soli, 2 žlici ruma, 4dl mleka, lupina 1/4 limone.

Orehov nadev: 500 g orehov, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, ščep cimeta, 1dl kisle smetane, 2jajci.

Skutin nadev: 500 g skute, 1 dl kisle smetane, 2 jajci, sok 1/2 limone, ščep soli.

Priprava: temni in svetli biskvit: iz beljakov stepemo trd sneg, umešamo sladkor, rumenjake, olje in vodo ter dobro zmešamo. Primešamo še moko s pecilnim praškom in vlijemo v pekač, ki smo ga predhodno namastili, ter pečemo pri 190 °C približno 10 min.

Kvašeno testo: kvas vzhajamo z malo sladkorja in mlačnega mleka. V moko ob steni sklede dodamo sol, v jamico pa limonino lupino, sladkor, rum, rumenjak in polovico mleka. Prilijemo stopljeno maslo, malo zmešamo, nato dodamo vzhajan kvas in po potrebi še malo mleka. Vse skupaj ročno ali z mešalnikom dobro zgnetemo. Testo pokrijemo in naj vzhaja vsaj 1 uro. Medtem pripravimo nadeve.

Orehov nadev: v zmlete orehe preprosto vmešamo vse naštete sestavine in na koncu dodamo stepen sneg beljakov. Enako naredimo s skutinim nadevom.

Zaključek: kvašeno testo razvaljamo v velik pekač in polovico bogato obložimo s plastmi, ki smo jih pripravili. Te nato prekrijemo z drugo polovico kvašenega testa. Pred peko večkrat prebodemo in damo v predhodno segreto pečico na 190 °C. Pečemo 35 minut.

Objavljeno v reviji Zarja Jana št. 52, 24. 12. 2019


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.