© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Losos z zelišči


Jana
26. 12. 2010, 10.30
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ohlajeni losos je lahko tudi del hladnega bifeja.

Losos z zelišči

 

Za 4 osebe


Priprava: 20 minut
Pečenje: 25 minut

Sestavine: podolžna polovica lososa (cel file, približno 800 g) * 1 limona (bio) * 1 strok česna * 1 šopek peteršilja * 3 vejice žajblja * 50 g orehovih jedrc * 30 g sveže naribanega parmezana * sol * poper * 1 žlica zmehčanega masla * maslo za pekač * 250 g polnomastnega jogurta.

Priprava: Lososa oplaknemo in popivnamo s papirnato brisačo. Z dlanjo povlečemo od repa proti vrhu in preverimo, ali so res odstranjene vse koščice – če niso, jih izvlečemo s pinceto. Limono oplaknemo z vročo vodo, obrišemo do suhega in na tanko olupimo. Lupino sesekljamo. Česen olupimo in na drobno sesekljamo. Oplaknemo peteršilj in žajbelj, osušimo na krpi in sesekljamo. Sesekljamo tudi orehova jedrca. V skledi pomešamo orehe, limonino lupinico, česen, peteršilj, žajbelj, parmezan, zmehčano maslo, sol in poper. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lososa položimo v ozek, podolgovat pekač, namazan z maslom. Na ribo naložimo zeliščno mešanico in jo z rokami rahlo pritisnemo, da se prime. Lososa pečemo v pečici 25 minut. Jogurt zmešamo s soljo in poprom. Ponudimo k lososu.

Nasvet: K lososu postrežemo  maslen krompir v kosih, ki ga potresemo s sesekljanim peteršiljem. Če je losos namenjen za toplo jed, ga pripravimo z maslom, kot piše v receptu. Ohlajeni losos pa je lahko tudi del hladnega bifeja (podobno kot na primer dimljeni losos), vendar ga v tem primeru pripravimo z oljem nevtralnega okusa in ne z maslom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.