Losos z zelišči
Ohlajeni losos je lahko tudi del hladnega bifeja.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 25 minut
Sestavine: podolžna polovica lososa (cel file, približno 800 g) * 1 limona (bio) * 1 strok česna * 1 šopek peteršilja * 3 vejice žajblja * 50 g orehovih jedrc * 30 g sveže naribanega parmezana * sol * poper * 1 žlica zmehčanega masla * maslo za pekač * 250 g polnomastnega jogurta.
Priprava: Lososa oplaknemo in popivnamo s papirnato brisačo. Z dlanjo povlečemo od repa proti vrhu in preverimo, ali so res odstranjene vse koščice – če niso, jih izvlečemo s pinceto. Limono oplaknemo z vročo vodo, obrišemo do suhega in na tanko olupimo. Lupino sesekljamo. Česen olupimo in na drobno sesekljamo. Oplaknemo peteršilj in žajbelj, osušimo na krpi in sesekljamo. Sesekljamo tudi orehova jedrca. V skledi pomešamo orehe, limonino lupinico, česen, peteršilj, žajbelj, parmezan, zmehčano maslo, sol in poper. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lososa položimo v ozek, podolgovat pekač, namazan z maslom. Na ribo naložimo zeliščno mešanico in jo z rokami rahlo pritisnemo, da se prime. Lososa pečemo v pečici 25 minut. Jogurt zmešamo s soljo in poprom. Ponudimo k lososu.
Nasvet: K lososu postrežemo maslen krompir v kosih, ki ga potresemo s sesekljanim peteršiljem. Če je losos namenjen za toplo jed, ga pripravimo z maslom, kot piše v receptu. Ohlajeni losos pa je lahko tudi del hladnega bifeja (podobno kot na primer dimljeni losos), vendar ga v tem primeru pripravimo z oljem nevtralnega okusa in ne z maslom.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se