© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kuhajmo oranžno!


Katja Kmet
22. 9. 2015, 09.29
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Buča hokaido ni samo lepa, je tudi nadvse okusna. Tekne pečena, dušena in pretlačena v pire, iz nje skuhamo slastno marmelado ali pikanten čatni.

k_peceni_bucni_pire.jpg
shutterstock

Bučni pire

Za 6 oseb

Priprava: 50 minut

Sestavine: 800 g buče hokaido * 10 žlic oljčnega olja * sol * poper * 30 g bučnih semen * 3 vejice bazilike * 1 vejica timijana * 1 vejica bazilike * 1 strok česna * 25 g naribanega parmezana * 1 dl sladke smetane * 2 žlici limoninega soka.


Priprava: Bučo razrežemo na četrtine, semenje in vlaknato oplodje odstranimo. Kose buč zložimo z lupino navzdol na pekač. Pokapljamo z 2 žlicama olja, solimo in popramo. V pekač dolijemo 1 skodelico vode. Pekač pokrijemo in tesno zapremo s kosom alu folije. Postavimo v vročo pečico in pečemo bučo pri 200 stopinjah 30 minut. Bučna semena medtem prepražimo v teflonski ponvi brez maščobe.  Skupaj z zelišči, narezanim česnom in preostalim oljem jih zmeljemo (s paličnim mešalnikom) v gladko omako. Primešamo parmezan, solimo in popramo. Pečeno bučo pretlačimo in zmeljemo v pire, ki mu primešamo smetano in limonin sok. V kozarčke ali primerne lončke naložimo menjaje plasti pireja in zeliščne omake. Potresemo z bučnimi semeni in okrasimo z zelišči. Pire ponudimo kot namaz za na kruhke ali pa kot prilogo k mesnim jedem.

Več receptov v Zarji št. 14, 22.9.2015


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.