© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Krompirček s smetano


Jana
24. 7. 2009, 07.58
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsakdanja jed, ki vedno znova navduši.

Krompirček s smetano
Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 100 g izluščenega mladega graha * 1,2 kg  krompirja * sol * 150 g kuhane šunke * 100 g parmezana * šopek bazilike * 1 do 2 žlici masla * 2 dl mleka * 200 g sladke smetane * 200 g goste kisle smetane * limonin sok * poper * nariban muškatov orešček.

Priprava: Krompirje temeljito skrtačimo pod tekočo vodo. Pristavimo jih s toliko osoljene vode, da so pokriti in jih skuhamo (25 minut). Medtem narežemo šunko na 1 cm velike kocke, naribamo parmezan in narežemo bazilikine listke na tanke pramene. V kozici segrejemo maslo, popražimo šunko in jo zalijemo z mlekom ter sladko smetano. Dodamo izluščeni sveži grah in kuhamo 10 minut. Primešamo 80 g parmezana in kislo smetano. Kuhane krompirje odcedimo, olupimo in narežemo na polovice ali četrtine. Damo jih v smetanovo omako in pregrejemo. Primešamo narezano baziliko. Začinimo z limoninim sokom, solimo, popramo, dodamo muškatov orešček. Potresemo s preostalim parmezanom in z listki bazilike ter ponudimo.

Nasvet: Če kupimo grah v strokih, ga zadostuje 250 g. Če pa uporabimo globoko zamrznjenega, naj ga bo 100 g. Zamrznjeni grah stresemo v omako  šele takrat, ko dodamo narezan krompir.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.