Krhka pomarančna pita
tekne ohlajena ali vroča!

Za model s premerom 24 cm
Priprava: 1 ura
Hlajenje: 30 minut
Pečenje: 45 minut
Sestavine: za testo: 250 g moke * 100 g sladkorja v prahu * 150 g masla * ščep soli * naribana lupina 1 neškropljene limone; * za kremo: 50 g zmehčanega masla * 2 jajci * sok in naribana lupina 1 neškropljene pomaranče * 1 žlica jedilnega škroba; * za okrasitev: od 3 do 4 pomaranče * 2 žlici pomarančne marmelade * od 1 do 2 žlici pomarančnega likerja; * poleg tega: maslo za mazanje modela.
Priprava: Iz naštetih sestavin (moka, sladkor v prahu, mrzli kosmi masla, sol, naribana limonina lupina) in 2 žlic ledeno mrzle vode na hitro zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v folijo in damo za 30 minut na hladno, da počiva. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Namastimo model za pite. Na kosu papirja za peko razvaljamo testo v krog. S papirjem dvignemo testo in z njim obložimo dno ter rob namazanega modela. Na dnu testo gosto prepikamo z vilicami, da se med peko ne dviga. Testo pečemo v pečici 15 minut. Medtem penasto umešamo maslo. Dodamo jajci in sladkor ter gladko razmešamo. Dodamo pomarančni sok, lupinico in jedilni škrob. Premešamo. Kremno zmes namažemo na pečeno testo v modelu. Postavimo spet v pečico in pečemo še 15 minut. Pomaranče za okrasitev olupimo v živo, tako da odstranimo tudi belo kožico. Narežemo jih na tanka kolesa. Položimo jih na kremno plast torte in pečemo še od 10 do 15 minut. Marmelado gladko razmešamo z likerjem, da dobimo premaz. Z njim premažemo še vročo pomarančno pito, da se lepo sveti.
Nasvet: Pita naj se ohladi. Ko je mlačna, jo posipamo s sladkorjem v prahu, da je lepšega videza. Ko je posladkana, lahko pito na hitro še enkrat postavimo v vročo pečico, toliko, da sladkor karamelizira. Pazimo pa, da sladkorja ne prežgemo, ker potem postane grenak.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se