Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Krhka pogača z rukolo


Jana
17. 5. 2010, 14.01
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

namesto rukole lahko uporabimo tudi regrat.

Krhka pogača z rukolo

 

Za model s premerom 28 cm


Priprava: 15 minut
Pečenje: 25 minut

Sestavine: 230 g zamrznjenega listnatega testa * 3 šopki rukole (skupno 150 g) * 1 strok česna (po želji) * 250 g mladega sira ali sirčka ricotta * 1 rumenjak * 1 jajce * 100 g sladke smetane * sol * poper * nariban muškatni orešček * 75 g naribanega sira (grojer ali ementalec).

Priprava: Pečico segrejemo na 175 stopinj. Odtaljeno listnato testo razvaljamo, da dobimo krog s premerom 32 cm. Namastimo model za pite in ga po dnu in ob robu obložimo z listnatim testom. Testo prepikamo z vilicami, da se med peko ne dviga. V ogreti pečici ga pečemo pri 175 stopinjah 8 minut. Medtem umijemo rukolo in jo osušimo na krpi. Odstranimo debela stebla, liste na grobo sesekljamo. Nekaj listov prihranimo za okras. Zmešamo sirček, rumenjak, jajce, sol, poper, olupljeni in strti strok česna, sladko smetano ter sesekljano rukolo. Začinimo z muškatnim oreščkom. Zmes porazdelimo na pečeno testo v modelu. Potresemo z naribanim sirom in pečemo v pečici pri 175 stopinjah  25 minut. Okrasimo z listi rukole in ponudimo s svežo sezonsko solato.

Nasvet: Na drobno narezano rukolo dodajamo številnim jedem in solatam, saj je prijetno pikantna in popestri okus. Tako lahko na primer posipamo z rukolo kruhke, namazane z maslom (potem jih lahko še obložimo s šunko ali sirom ali rezinami v  trdo kuhanega jajca).  Ali pa dodamo sesekljano rukolo zelenjavni juhi pa tudi zelenjavni rižoti. Rukolo hranimo v hladilniku, v predalu za zelenjavo. Prej jo dobro umijemo in stresemo do suhega, nato pa damo v tesno zaprto škatlo ali plastično vrečko. Tako ostane sveža več dni.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.