Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kraljeve kozice iz zakladnice Radoševih receptov


Lara Jelen
16. 6. 2024, 08.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čar potovanj je tudi kulinarika, ki jo tam spoznamo. To še kako dobro ve ljubiteljski kuhar Radoš Skrt, ki je lani pri založbi Didakta izdal že svojo tretjo kuharico Okusno³. V njej se skriva pravo bogastvo okusov. Ups, hočemo reči, receptov. Predstavljamo nekaj posebej mamljivih.

kuhinja (2).jpg
Osebni arhiv Radoša Skrta
Kraljeve kozice

Kraljeve kozice v česnovi omaki

Nad to specialiteto se je moški del Radošove družine navdušil v Bilbau, kjer so jim kraljeve kozice v česnovi omaki (gambas al ajillo) ponudili v enem izmed barov. »Sladka aroma kozic in česna se odlično poda k bogatemu okusu šerija, ki skupaj z oljčnim oljem in maslom ustvari odlično omako za pomakanje popečenega kruha,« pravi Radoš.

Sestavine

500 g repkov kraljevih kozic oz. 400 g olupljenih repkov


sol, poper
1 žlička dimljene paprike
1 čili
6 strokov česna
0,5 dl oljčnega olja
1 dl šerija ali drugega sladkega vina
30 g masla
peteršilj
1 bageta

Priprava

1. Repkom odstranimo lupino. S papirnato brisačo jih narahlo pobrišemo in osušimo. Rahlo jih solimo ter začinimo s poprom in dimljeno papriko.

2. Čili po dolžini razpolovimo, mu z noževo konico odstranimo semena, nato pa ga na drobno sesekljamo. Olupimo česen in ga narežemo na tanke lističe.

3. V ponvi segrejemo olje. Dodamo česen in čili ter vse skupaj pražimo na srednji temperaturi.

4. Ko česen rahlo porumeni (ne sme porjaveti), v ponev dodamo olupljene repke kraljevih kozic. Povišamo temperaturo in repke popečemo z obeh strani (po dobro minuto na vsaki strani).

5. Prilijemo vino. Ko polovica vina izpari, odstavimo posodo. Vmešamo maslo in sesekljan peteršilj. Postrežemo s popečenim kruhom.

RADOŠEV NAMIG

Če kupimo repke kozic v lupini, moramo to odstraniti. Svetujem vam, da jih ne zavržete, temveč jih v izdatni količini oljčnega olja počasi popečete skupaj z na grobo narezanim česnom. Vse skupaj precedite in dobili boste aromatizirano olje, ki ga lahko uporabite v opisanem receptu.

Še več Radoševih okusnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 24, 11. junij, 2024.

01_Jana_24.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.