© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kostanjeva torta


Jana
19. 10. 2009, 12.58
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kostanj postaja vse bolj priljubljen tudi pri izdelavi sladic.

Kostanjeva torta

Za model s premerom 28 cm
Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut

Sestavine: za testo: 1 jajce * 250 g moke * 120 g masla * 70 g sladkorja * ščepec soli; * za nadev: 1 kg kostanja * 2 jajci * 200 g masla * 150 g sladkorja * 3 zavitki vaniljevega sladkorja * 1 rumenjak.

Priprava: Iz moke, jajca, sladkorja, soli in na koščke narezanega mrzlega masla na hitro zamesimo testo. Zavijemo ga v folijo in damo za najmanj 30 minut na hladno, da počiva. Kostanje pristavimo s toliko osoljene vode, da so pokriti. Kuhamo jih 25 minut oziroma toliko časa, da se skuhajo. Odcedimo jih in jih olupimo, nato jih zmeljemo s strojčkom ali pretlačimo, da dobimo kostanjevo kašo. Penasto umešamo zmehčano maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Med mešanjem dodamo drugo za drugim jajci. Umešani zmesi dodamo kostanjevo kašo in premešamo. Krhko testo razvaljamo na pomokani delovni površini. Z njim obložimo dno in rob pomaščenega modela za pogače (premer 28 cm). Testo na dnu gosto prepikamo z vilicami, da se med peko ne dviga. Na testo naložimo kostanjev nadev in ga poravnamo. Rob testa premažemo z razžvrkljanim rumenjakom. Torto pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah 35 do 40 minut. Če se prehitro in preveč zapeče na vrhu, jo med peko pokrijemo s kosom papirja za peko.

Nasvet: Izdatna kostanjeva torta je še boljša, če jo ponudimo s stepeno sladko smetano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.