© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Kako prebaviti jajca?


Sanja Lončar
18. 12. 2015, 14.58
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

sanja.jpg

Pozdravljeni. Vse več berem o tem, kako smo ga polomili, ko smo se toliko let izogibali jajcem in maslu. Zdaj smo jih znova začeli uživati, vendar se zatika v prebavi. Posebej jajca mi kar obležijo v želodcu in me tudi napenjajo. Je to le prehodno obdobje ponovnega navajanja ali si z njimi škodim? Je kakšna naravna rešitev, da bi jih telo lažje sprejelo? Upam, da je in da mi jo boste zaupali. Vnaprej hvala, Marcela B.

Kot sami ugotavljate, po 50 letih zavajanja resnica o holesterolu končno prihaja na dan. V knjigi Resnice in zmote o holesterolu lahko preberete, da je borba proti holesterolu v našem telesu povzročila veliko težav – od razsutja hormonskega sistema, poškodb možganov in živčevja, padca plodnosti in potence, utrujenosti do splošnega padca imunosti. Še ameriški znanstveniki zdaj uradno priznavajo, da je bil holesterol vsa ta leta preganjan po nedolžnem. To, za kar so ga obtoževali, so v resnici povzročili sladkor, rafiniran škrob in industrijsko predelane maščobe. No, epiloga te zgodbe zaradi interesov korporacij verjetno ne bomo dočakali, zato je bolje, da svojo energijo usmerimo v to, kako se čim prej vrniti k zdravi pameti in zdravi hrani.

Pozabljeni prebavni procesi

Vse, česar ne uporabljamo, peša. Takšen je neizprosen naravni zakon. Če ste kdaj imeli mavec na roki ali nogi le nekaj tednov, ste, ko so vam ga sneli,  šokirano ugotovili,  koliko moči in obsega je mišica izgubila v tako kratkem času.  Enako velja za presnovne procese. Presnojedci imajo velike težave, če se želijo po daljšem obdobju uživanja izključno presnih živil vrniti h kuhani hrani. Podobno se dogaja tudi pri drugih dietah, v katerih dlje časa telo nima opravka z nekaterimi živili.

Če dolga leta niste uživali jajc, so vaša prebavila pred uganko – kaj je zdaj to in kako se tega lotiti.  Nekaj nasvetov vam bo lahko v pomoč.

Kako do dobrega jajca?

Kadar govorimo o koristnosti uživanja jajc, imamo v mislih le naravna jajca, ki niso plod industrijske reje nesrečnih in komaj živih živali, ki jih v »pogojno zdravem« stanju vzdržujejo s kopico zdravil. Ne pozabite, to, kar mora industrija uporabiti, da bo kokoš znesla trikrat več jajc, kot je naravno, boste na koncu zaužili  tudi vi. Če kokošim »šarimo po hormonih«, bodo na koncu snovi, ki so jih zaužile, učinkovale tudi na nas.

Pravo jajce je res bogato s koristnimi snovmi. Ko berete analizo njegove sestave, zveni fantastično: 18 aminokislin, 10 rudnin, veliko folatov, vitamin B12, vitamini A, K, E, pantotenska kislina, dober holesterol …  A le zdrava in zadovoljna kokoš lahko znese jajce, ki vsebuje vse našteto.

Torej za začetek poiščite jajca kokoši, ki se prosto pasejo, ki vedo, kaj so sonce, trava, petelin ... Ali pa jim čim prej ustvarite dom na lastnem vrtu.

Kako do dobrega v jajcu?

Po svoji sestavi je torej jajce domala idealno živilo. Malo kalorij, zelo veliko koristnih aminokislin, dobrega holesterola in nujno potrebnih vitaminov. Če bi le vse to, kar je v njem dobrega, postalo tudi del našega telesa.  Najlažje prebavljivo je surovo jajce. Danes lahko takšno uživate le, če imate svoje zdrave kokoši ali kupujete jajca na eko oziroma biodinamični kmetiji, kjer so kokoši pregledane in potrjeno nimajo salmonele. Pozor – eko certifikat ni avtomatično zagotovilo, da je živilo res eko! 

Ker je danes salmonela zelo razširjena, je termična obdelava jajc večinoma nujna! Toda višja temperatura in daljše kuhanje pomenita tudi bolj zapleten proces presnove. Zato je najtežje prebavljivo v trdo kuhano jajce. Z njim telo tako namučimo, da izgubimo več kalorij, kot nam jih da, zato ga mnogi uporabljajo v shujševalni dieti.

Če že sami opažate, da vaša prebavila niso v najboljši kondiciji, bi jih dodatno obremenjevanje s težko prebavljivimi oblikami beljakovin še bolj izčrpavalo.

Zato raje jajca uporabite v mehkejši in manj koncentrirani obliki. Na primer kot sestavni del kakšne druge jedi (polpetov, palačink, peciv ...), v mehko kuhana ali le na kratko popečena. Če jih pripravljate na maščobi, naj bo to lahko prebavljiva maščoba, kakršna je denimo kokosova, nikakor pa rafinirana olja, ki jih sestavljajo dolgoverižne maščobne kisline, ki so za prebavo veliko bolj zapletene.

Zakaj jajca obtežijo prebavila?

Pri prebavi jajc se po navadi zaplete na dveh krajih. Najprej v želodcu. Jajca potrebujejo precej želodčne kisline, te pa mnogim ljudem primanjkuje. Zato hrana obleži v želodcu in se nam po nekaj urah lahko začne spahovati. Obstaja več naravnih načinov, da ugotovimo,  v  kakšni kondiciji je naš želodec, in izboljšamo njegovo delovanje. Natančno si lahko o tem preberete v priročniku Konec zgage. Na kratko pa je najboljša strategija, da pol ure pred jedjo spijete od en do dva kozarca vode, tik pred jedjo pa še kakšno naravno grenčico ali čaj, ki pospešuje izločanje prebavnih sokov.  Zelo se vam bo obrestovalo, če jajca pripravite z začimbami, ki bodo olajšala njihovo prebavo.

Za boljšo prebavo jim dodajamo muškatni orešček, vse oblike kumine (kumina, kumin, črna kumina), piment, origano ali majaron, rožmarin ... Seveda ne vsega naštetega skupaj.

Če so jajca kislinsko pravilno obdelana in razkrojena v želodcu, se njihova presnova nadaljuje v dvanajstniku, kjer priskoči na pomoč še žolč. Če ga seveda imate dovolj za takšno opravilo.

Dobra novica je, da vse naštete začimbe ne učinkujejo le v želodcu, temveč hkrati pomagajo jetrom in žolčniku. Če jetra ne zmorejo pridelati  ali če žolčnik ne zmore izločiti dovolj žolča, boste čutili tiščanje v žlički, včasih tudi ostro bolečino za zadnjim desnim rebrnim lokom. Blato bo lahko bolj rumenkaste barve in zamaščeno, ker bodo maščobe nadaljevale svojo pot nepredelane.

Če odpravite obe omenjeni oviri in še vedno ne gre, poskusite nekaj časa ob jajcih zaužiti še kakšno prehransko dopolnilo z naravnimi encimi. Če boste ob jemanju teh dodatkov čutili bistveno izboljšanje, imate težavo s slinavko oziroma pomanjkanjem encimov, ki končajo presnovo beljakovin. Tudi to se da urediti, vendar ne na hitro. Zato je bo ob jajcih dobro uživati tudi prebavne encime, hkrati pa izvajati naravne ukrepe za krepitev slinavke.

Počasi se daleč pride

Vsekakor upoštevajte tudi pravilo postopnosti. Ni vseeno, ali boste svoja prebavila obremenili s tremi jajci hkrati ali le s polovico jajca, s katerim ste denimo povezali zelenjavo za polpete ali pripravili nekaj paniranega. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.