Jagnječja pečenka z zelišči
... in ostale dobrote za vesele praznike

Veselimo se praznikov in pomladi, radi pa tudi uživamo za lepo pogrnjeno mizo. Zato naj bodo praznične jedi tudi paša za oči in ne le za želodec. Najbolje je, da izberemo recepte, ki nam ne bodo delali težav. Marsikdaj pa zadostuje že, da dobro poznano in preizkušeno jed samo malo drugače okrasimo in postrežemo, in že postane praznična poslastica. A brez pirhov, šunke in sladice seveda tudi letos ne bo šlo.
Jagnječja pečenka z zelišči
Za 6 oseb
Priprava: 30 minut
Pečenje: 2 uri
Sestavine: 8 strokov česna * 400 g čebule * 500 g manjših paradižnikov * 1 jagnječje stegno ( s kostjo, približno 1,8 kg) * sol * poper * 9 žlic oljčnega olja * 8 vejic rožmarina * 8 vejic timijana * 8 vejic žajblja * 8 vejic origana * šopek peteršilja * 1 dl belega vina * od 1 do 2 žlički jedilnega škroba.
Priprava: Česen in čebulo olupimo ter na grobo sesekljamo. Polovico paradižnikov narežemo na kose. Z jagnječjega stegna porežemo maščobo in vlakna. Z vseh strani ga natremo z mešanico soli in popra. V pekaču segrejemo 8 žlic olja. Jagnječje stegno popečemo z vseh strani, da porjavi. Nato ga vzamemo iz pekača. V pekač damo čebulo in česen, da se svetlo rjavo opečeta. Na vrh položimo popečeno jagnječje stegno, koščke paradižnikov in polovico dišavnih zelišč. Pokapljamo z oljčnim oljem. Zalijemo z vinom in 3 dl vode. Pekač postavimo na spodnjo rešetko v pečico, ogreto na 160 stopinj. Pečenko pečemo 2 uri, med pečenjem pa jo večkrat obrnemo.
Medtem na grobo sesekljamo preostale paradižnike. Osmukamo po 1 vejico preostalih zelišč in listke na drobno sesekljamo. Po 2 urah vzamemo pečenko iz pečice. Pečenko zavijemo v aluminijevo folijo in pustimo počivati v izklopljeni pečici. Skozi cedilo pretlačimo omako iz pekača v veliko kozico. Dodamo sesekljane paradižnike in kuhamo omako 5 minut, da se nekoliko zgosti. Solimo in popramo. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo mrzle vode. Zlijemo v omako in pustimo, da prevre. Pečeno jagnječje stegno vzamemo iz folije. Izluščimo kost, meso pa narežemo prečno na vlakna na 12 večjih kosov. Kose položimo v omako in nekoliko pogrejemo. Potresemo s sesekljanimi dišavnimi zelmi. Okrasimo z vejicami zeli in ponudimo.
Recepte za ostale velikonočne dobrote preberite v reviji Zarja št. 12, 22.3. 2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se