Ideje za miniaturne velikonočne pirhe
Vsako prepeličje jajce ima svojo barvo in vzorec

Številne prepeličja jajca navdušujejo že zato, ker so manjša in pisana. Vsako jajce ima svojo barvo in vzorec. A ker vsebujejo vse prehranske sestavine razen vlaknin in naravno krepijo telo, so nepogrešljiva tudi v jedeh. Jernej Redek s kmetije Redek, na kateri se na obrobju Novega mesta družinsko ukvarjajo s prepeličarstvom, nam je razkril številne zanimivosti o prepeličjih jajcih, o njihovi pripravi v jedeh, o pomenu za zdravje in kako jih lahko naravno velikonočno obarvamo kot pirhe.
Na obrobju Novega mesta, v bližini reke Krke, se družina Redek posveča prepeličarstvu. Delo na kmetiji si razdelijo oče Ciril in sinova Jernej in Jaka, pomaga pa jim tudi mati Nada. »Zaradi majhnosti naše kmetije smo bili pred dvema desetletjema na razpotju. Premišljali smo o tem, ali bomo opustili kmetijstvo ali našli panogo, ki bo na majhni kmetiji omogočila dostojen dohodek. Leta 2000 smo se seznanili z rejo prepelic. V tem smo videli pravo pot za našo kmetijo, saj smo se usmerili v zdrave in delikatesne pridelke. Poleg drugih vsakodnevnih opravil v hlevu vsako jutro in večer poberemo sveža prepeličja jajca, nato jih pripravimo za prodajo. Sami jih tudi vlagamo,« pripoveduje Jernej Redek s kmetije Redek.
Prepeličja jajca z regeneracijsko močjo
Prepeličja jajca veljajo za popolno živilo. Vsebujejo vse prehranske sestavine razen vlaknin, značilno je, da so manjša in pisana. Vsako jajce ima svojo barvo in vzorec. Ta jajca imajo tudi debelejšo opno, zato imajo sveža jajca daljši rok uporabe, obenem opna nekoliko oteži trenje jajčne lupine. Prepeličja jajca imajo v primerjavi s kokošjim več mineralnih snovi, predvsem železa in fosforja, koristnega holesterola HDL in biostimulatorjev. Slednji so najpomembnejši, saj iz njih izhaja regeneracijska moč prepeličjih jajc. »Pri nas doma zato veliko kuhanih jajc pojemo že med njihovim lupljenjem za vlaganje, sicer pa jih pečemo ali uživamo surova. Veliko jih porabimo za palačinke, peciva in podobno. Ker so pečena prepeličja jajca mnogo manjša od kokošjih, nasploh navdušujejo otroke,« je razložil Jernej Redek.
Prepeličja jajca lahko privlačno uporabimo v različnih jedeh, najpogosteje kot delikateso. Ta jajca lahko pravzaprav uporabljamo na toliko načinov kot kokošja jajca, le nekoliko več jih potrebujemo. Namesto enega kokošjega uporabimo tri prepeličja jajca.
Za naravno krepitev telesa
Prepeličja jajca številni uživajo za krepitev telesa. Jernej Redek: »Biostimulatorji v prepeličjih jajcih namreč naravno krepijo telo. V tem času je za ljudi zelo pomembno, da v majhnem obroku zaužijejo vsa pomembna hranila. Prepeličja jajca nemalokrat lahko uživajo celo tisti, ki so alergični na kokošja jajca, poznamo celo primere, ko so za otroke z alergijo na kokošja jajca pekli torte iz prepeličjih jajc. Poleg tega ne povzročajo težav ljudem, ki imajo previsok holesterol. Bolnikom s kroničnimi boleznimi, kemoterapijo ali rekonvalescentom po težkih operacijah pa pogosto za obnovitev organizma priporočajo uživanje surovih jajc, torej v naravni obliki.«
Pobarvana kot pirhi
V velikonočnem času lahko prepeličja jajca pobarvamo kot pirhe, uporabimo lahko naravna barvila. Čebulne olupke, kurkumo, sok rdeče pese ali špinačo v posodi zavremo, nato dodamo prepeličja jajca in vse skupaj pustimo vreti na malem ognju še tri minute. Pokanju jajčne lupine se izognemo tako, da jajčka prej nekaj ur pustimo stati na sobni temperaturi ali jih pred kuhanjem damo v toplo vodo za nekaj minut. Na kmetiji Redek pa jih pobarvajo tudi z barvami za pirhe.
Več v Zarji št. 14, 4.4.2017
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
