© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Gobova ponev z zelišči


Jana
12. 10. 2009, 14.34
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če nimamo na voljo dovolj svežih gob iz gozda, uporabimo gojene šampinjone ali ostrigarje.

Gobova ponev z zelišči

Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 250 g jurčkov * 200 g lisičk  * 2 rdeči čebuli * 20 g prešane slanine * 3 žlice želiščnega masla * 2 stroka česna * pol šopka drobnjaka * pol šopka peteršilja * pol žličke šetraja * sol * poper * mleta sladka paprika * zavitek globoko zamrznjenih očiščenih rakcev (kozice, gamberi).

Priprava: Gobe očistimo in narežemo. Čebulo olupimo in narežemo na obročke. Slanino narežemo na kockice. V ponvi segrejemo zeliščno maslo in počasi ter med mešanjem pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo slanino, premešamo in nekoliko prepražimo. Dodamo gobe in jih prepražimo. Primešamo sesekljane dišavne zeli, solimo, popramo in začinimo z mleto sladko papriko. Primešamo tudi rakce in prepražimo. Okrasimo s svežimi dišavnimi zelmi in ponudimo s svežim, hrustljavim kruhom, lahko pa tudi s krompirjevim pirejem ali z dušenim rižem.

Nasvet:  Če želimo, da je jed nekoliko izdatnejša, primešamo prepraženim, začinjenim gobam ter rakcem nekaj žlic bešamelne omake. Kupimo že pripravljeno bešamelno omako ali jo skuhamo sami: razpustimo 100 g masla, primešamo 50 g moke in jo med mešanjem svetlo popražimo, nato pa med mešanjem prilivamo 0,5 litra mleka. Kuhamo od 10 do 15 minut, da omaka počasi vre in se zgosti. Solimo, popramo in začinimo z muškatovim oreščkom. Mleko lahko delno nadomestimo s sladko smetano.

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.